Foto: SVT

Inga jobb räddas kvar vid fabriken

Uppdaterad
Publicerad

Flera snickerier i länet tvingas varsla i efterdyningarna av att Ikea Industry i Lycksele varslar ett 80-tal anställda. VD:n Jerry Johansson tycker att beskedet om neddragningar i grannkommunen känns tråkigt.

– Beslutet att varsla är upp till dem, men det är klart att det känns tråkigt, säger Ikea Industrys VD Jerry Johansson.

Det handlar om Larssons snickeri i byn Åmsele och Martinsons sågverk i Hällnäs. Totalt rör det sig om 19 tjänster som kan försvinna från Vindelns kommun.

Ikea Industry varslar

– Naturligtvis känns det här jättetråkigt. Det drabbar oss extra allvarligt eftersom de här företagen utgår från den norra delen av kommunen. Där är jobben färre och det kanske blir svårare att ställa om efter en sådan här sak, säger kommunalrådet Mathias Haglund (S).

Inga tjänster vid fabriken

Varslet vid snickeriet och sågverket innebär inte att tjänster kommer att kunna räddas vid fabriken i Lycksele – men att andra typer av tjänster kan tillsättas och flyttas till orten.

– Det här gör är att vi kan säkra fler arbetstillfällen i Lycksele, men det innebär inte att tjänster går att rädda direkt i produktionen. Det är en kalkyl som var beräknad sedan innan, säger Johansson.

Oklart vilka som berörs

De anställda informerades om varslet under måndagseftermiddagen. Exakt vilka som måste lämna är oklart.

– Fokus just nu är att hitta bra lösningar och att hitta nya ägare. Det är tråkigt att underleverantörerna påverkas, men vi värnar om personalen och hoppas kunna plocka upp så många som möjligt till Lycksele, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ikea Industry varslar

Mer i ämnet