Foto: TT

Ingemar Stenmark hotades av terrorgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Ingemar ”Stenis” Stenmark hotades av den kroatiska fasciströrelsen Ustasja. Men det var något som skidstjärnan själv aldrig fick reda på.

Det är i journalisten Ulf Stenbergs bok ”Ingemar Stenmark: mer än bara åk” som uppgifterna om hotet berättas om. Aftonbladet har tagit del av Ulf Stenbergs bok och berättar nu om händelsen.

Det ska ha varit under en skoterutflykt 1977 som Ingemar Stenmarks pappa Erik Stenmark berättade om hotet för journalisten och författaren Ulf Stenberg som hade följt med familjen på skoterutflykten.

”Häromdagen kom det ett otäckt brev, som jag inte vet vad jag skall göra med. Det var Ustasja som upp­manade Ingemar att omgående bryta med Elan, annars skulle de se till så att ja, att han aldrig skulle åka skidor mer.”

Fick aldrig veta

I brevet ska fasciströrelsen Ustasja ha förklarat att den slovenska skidtillverkaren Elan levererade vinster till regeringen i dåtida Jugoslavien. Pengar som användes för att bygga fängelser där Ustasjas kroatiska sympatisörer hamnade.

Ingemar Stenmark fick själv aldrig reda på hotet.

– Det var enda gången, jag tog aldrig upp det igen. Han (Erik) förde det inte vidare och hade nog förhoppning om att det skulle lugna sig, berättar Ulf Stenberg för Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.