Från sydligaste orten Sveg till Karesuando i norr är det drygt 900 km. Foto: SVT Design

Ingen storregion – om länsborna får välja

Uppdaterad
Publicerad

I den webbomröstning som SVT Nyheter Västerbotten genomförde i veckan svarade 76% att de tycker att planerna på en storregion är dåliga. 17% tycker däremot att planerna är bra, medan 7% svarade ”Vet inte”.

Kan bli störst i Europa

Den möjliga storregionen blir Europas största region till ytan. Avstånden är enorma. Från Karesuando i norr till Sveg i söder är det 80 mil – fågelvägen.

Storregion

Om det blir en storregion i Norrland kommer den att gå om norra Finland och bli den största regionen i Europa. Just nu är Pohjois ja Itä störst med en area på 227 150 kvadratkilometer, men arean på den tilltänkta regionen i Norrland är 240 786.

Halva landets yta

Omkretsen på den möjliga storregionen är ungefär 2 560 kilometer och skulle förslaget om storregion gå igenom skulle över halva landets yta finnas i en region. Ytan motsvarar ungefär hela Storbritannien.

Längst i söder av den tilltänkta regionen hittar vi Sveg. Skulle du lägga ut regionens omkrets som ett streck rakt söder ut från Sveg skulle andra änden hamna i Neapel i Italien.

Flest vid kusten

Den största delen av regionens befolkning bor i kustkommunerna. Enligt den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån och Europakommissionen bor 884 384 personer i det möjliga regionområdet. 63 procent av dem bor i en kustkommun.

Kustkommunerna utgör bara strax över 15 procent av den tilltänkta regionens yta. Mer än hälften av storregionens innevånare skulle alltså bo på 15 procent av ytan. Med andra ord är en stor del av regionen glest befolkad och den kan komma att få längre till sina regionala beslut.

Fotnot: Då en webbomröstning är gjort med ett så kallat självvalt urval går det inte att dra generella slutsatser utifrån resultatet, även fast skillnaden mellan svarsalternativen är så pass stora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet