Foto: SVT

Umeåklubb stöttar schyssta domarvillkor efter hatet

Publicerad

Allt fler i innebandy-Umeå sluter upp för schysst behandling av domare. Det efter att föräldrar i publiken vid en innebandymatch skrek och klagade på en ung domare.

Det var i förra veckan som SVT Nyheter Västerbotten berättade om hur föräldrarna klagade på den unga domaren så mycket att hon tillslut grät på planen.

Många har i efterhand reagerat på föräldrarnas beteende. Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) gick ut i en livesändning på Facebook där hon sa att beteendet gjorde henne förbannad. Nu är Umeå City en av klubbarna som påminner om bra uppträdande vid matcher.

– Jag har gått ut på vår hemsida och påmint om vår policy som gäller för spelare, ledare och föräldrar, säger ordföranden i Umeå city IBF, Anna Sandström.

Läs även: Domare sluter upp efter innebandyhatet

”Samtliga uppträder föredömligt mot domare”

I policyn står bland annat: ”När du bär Umeå City IBF:s kläder är du i alla sammanhang en representant för föreningen, och bör vara en god förebild för andra. I Umeå City IBF uppträder samtliga ledare och spelare föredömligt mot domare, ledare, spelare och funktionärer.”

Anna Sandström konstaterar att policyn inte är ny, men att det ständigt behöver påminnas om vad som gäller.

– Jag hoppas att alla tänker efter vad gäller agerande. Jag hoppas också att folk vågar kliva fram säga till om de hör andra säga dumheter, säger Anna Sandström.

Uppmärksammar modet att vara domare

Hon skriver vidare på klubbens hemsida:

”Domarbrist är redan nu verklighet och matcher blir uppskjutna pga det. En av förklaringarna är att unga domare väljer att sluta pga alla negativa kommentarer de möter under matcher. För att säkra att innebandysporten, även fortsättningsvis, ska ha tillgång till utbildade domare på alla serienivåer är det viktigt att så många som möjligt av alla unga domare väljer att fortsätta döma. Där har vi alla ett ansvar att bemöta dem positivt och med respekt i varje situation, i varje match. Det krävs mod att som 13-åring blåsa i pipan!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.