Foto: SVT.

Här får forskarna kalldusch av Lövenspelarna

Uppdaterad
Publicerad

Kommer ni ihåg Ice Bucket Challenge som spreds som en löpeld för att samla in pengar till ALS-forskningen?

Nu vill forskare i Umeå kickstarta trenden igen. Idag fick dom iskallt vatten över sig – med hjälp från Björklövens A-lag.

För den oinsatte kanske det såg ut som ett practical joke, men för ALS-teamet vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus är det blodigt allvar. Det kallas för ice bucket challenge och handlar om att hälla hinkar med iskallt vatten över sig för att samla in pengar till forskningen.

För två år sedan drog satsningen igång och då samlades fyra miljoner kronor in och tre av dem gick till forskarna i Umeå. De har bland annat hittat en gen som kan kopplas till sjukdomen, något som kan leda till nya behandlingsmetoder. Nu hoppas forskarna få mer uppmärksamhet.

– Vi är beroende av samarbetet med patienter och anhöriga för att få blodprov och ryggmärgsvätska till vår forskningsstudie i laboratoriet. Nu hoppas vi få kontakt med fler med patienter och anhöriga i hela Norden, säger en blöt Peter Andersen som är professor vid Umeå universitet.

Utmaningen skickas vidare

Först ut att hälla isvatten över forskarna var hockeyspelarna i Björklöven, men forskarna hoppas att fler lag ska hjälpa till och uppmärksamma ALS-forskningen.

Björklöven skickar utmaningen vidare.

– Vi stödjer forskningen kring ALS och vi utmanar fler föreningar att också göra det, säger Stefan Öhman, lagkapten för Björklöven, och riktade utmaningen till MoDo Hockey, IKSU Innebandy, UHSK Umeå Skidklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.