Anställda ska hinna återhämta sig mellan arbetspassen. Foto: TT.

Personal ska få kortare arbetsdagar

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon klubbar kommunfullmäktige i Vilhelmina ett försök med kortare arbetsdag med bibehållen lön för anställda inom individ- och familjeomsorg (IFO).Tanken är att personalen ska hinna återhämta sig.

Om förslaget ”Bemanning i balans” blir verklighet avgörs på måndag då kommunfullmäktige samlas. Politikerna är eniga om att det är en bra åtgärd och det kommer att beröra ungefär 15 socialsekreterare inom individ- och familjeomsorgen. Planerna på att korta arbetsdagen men att personalen får samma lön är att försöket ska pågå under ett år.

”Jag skulle se jobbet med andra ögon”

En möjlighet till kortare arbetsvecka, 32 timmar istället för nuvarande 40 timmar, skulle innebära stor skillnad för Mats Johansson som är en av de berörda.

– För sextioplussare som mig så innebär det kanske att man orkar fler år på arbetsplatsen. Jag skulle se arbetet med andra ögon om jag fick en möjlighet till återhämtning, säger socialsekreteraren Mats Johansson.

Har gett goda resultat tidigare

Försök med kortare arbetsvecka har testats tidigare i exempelvis Östersund, Sundsvall samt Angered där det gett goda resultat. Kommunchef Karl-Johan Ottosson hoppas på att se samma resultat även i Vilhelmina.

– Det ska bli intressant att prova! Tidigare försök har visat på att samma mängd arbete går att utföra på kortare tid om personalen får kortare arbetsvecka och hinner vila, säger Karl-Johan Ottosson.

Socialkontoret har tagit fram förslaget

Politikerna i kommunfullmäktige har utvärderat förslaget under en lång tid och nu är dem överens om att  förslaget är en nödvändig åtgärd.

– De få behöriga socialsekreterare vi har kvar i Vilhelmina måste vi vara rädda om och erbjuda vila. Det är precis som att man inte kan driva soldater hur länge som helst, tillslut måste man ta skydd och sova, säger Göran Jonzon (KD).

Under över ett års tid har Vilhelmina kommun försökt rekrytera fler inom IFO utan att få napp. Nu är planen att 32 timmars arbetsvecka ska vara lösningen för att minska belastningen på nuvarande personal och locka ny arbetskraft.

– Vi vill sträva efter en dräglig arbetsmiljö, så att folk vill jobba. Nu kan folk styra sin arbetstid, så att det fungerar med familjen, säger kommunalrådet Åke Nilsson (S).

Enligt kommunalrådet ska det inte innebära någon ökad kostnad, utan vinsten är att behålla folk på plats.

Om kommunfullmäktige klubbar beslutet under måndagen så drar försöket igång redan 1 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.