Foto: TT

Jämställt om 15 år

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt att få in kvinnor på chefspositioner. Idag är drygt 35 procent av cheferna i Västerbotten kvinnor.

De senaste tolv åren har andelen kvinnliga chefer ökat med 10 procent. Det visar den årliga Jämställdhetsbarrometern som chefsorganisationen Ledarna presenterar idag.

Mest jämställt är det på Gotland, där är 39 procent av cheferna kvinnor. I botten av listan ligger Jönköpings län med 28 procent. Och siffran för Västerbotten är 35,8 procent.

– Mansdominansen är fortsatt kompakt på de högsta chefspositionerna. Jämställdhetsarbetet i verksamheterna måste fortsätta parallellt med politiska reformer, som en mer individualiserad föräldraförsäkring och kvoteringslagstiftning, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna, i ett pressmeddelande.

Med nuvarande takt kommer det att dröja fram till 2029 innan Västerbotten har lika många kvinnor som män på chefspositioner. Länet ligger lite bättre till än rikssnittet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.