Järven sprider sig i länet

Uppdaterad
Publicerad

Järven är på väg att sprida sig till skogs- och kustlandet. Tidigare har järvarna hållit sig längs fjällkedjan men delar av stammen har spridit sig till större delar av länet.

Sen slutet på 90-talet fram till idag har det skett en kraftig spridning av järv. Tidigare har järvar synts runt fjällkedjan, men nu har de tagit sig ända till bland annat Västerbottens läns skogs- och kustland. Den stora spridningen kan innebära problem för renskötseln.

Läs också: Järvstammen kan vara större än man trott

– Från att bara ha problem med järvar uppe till fjälls så kan det även dyka upp problem även här i Västerbotten, men och andra sidan så har järvstammen ökat, så det är lättare för oss på Länsstyrelsen att ta beslut om skyddsjakt om det finns någon järv vi behöver ta bort, säger rovdjursansvarige Michael Schneider.

I södra delen av Västernorrlands län finns tecken som tyder på järvföryngring alldeles intill E4:an. Men mörkertalet är stort.

Svårigheten att inventera i det nya utbredningsområdet kan ha resulterat i att den officiella bilden av järvstammens storlek är felaktig, det menar Sveriges ledande järvforskare. 

– Vår poäng är att de officiella siffrorna på järvstammens storlek inte bygger på underlag från hela järvstammens utbredning men att den tolkas och används som att den vore det, säger Jens Persson, järvforskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Antalet järvar kan helt enkelt vara fler än man tror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.