Foto: SVT

Vindkraftsdebatt med starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ska invånarna i en kommun få vara med och bestämma om ett vindkraftsbygge. SVT anordnade en debatt under tisdagskvällen i Sorsele. Och det blev en het debatt kring ekonomi, jobb och eventuella jäv-situationer.

Det blev en kväll med många kommentarer och frågor från publiken. Vindkraftsfrågan berör, det märktes under tisdagskvällen när SVT Västerbotten arrangerade en debatt inför den folkomröstning som kommer äga rum den 20 mars.

– Vi har inte råd att missa ett sådant här läge, säger Kjell Öjeryd (V).

Vindkraft i Sorsele

– Ett nej skulla vara ett nej för lång framtid. Det är ingen som vill exploatera i en kommun som sagt nej i en folkomröstning, säger han.

– Ett nej är inget definitivt. Men det är kanske att starta en process där inlandskommuner får en skälig ersättning, säger Caisa Abrahamsson (S).   

Arbetstillfällen – en tvistefråga

På fem berg i södra delen av kommunen vill företaget bygga sammanlagt 100 vindkraftverk. Det handlar om stora moderna vindkraftverk, med en maxhöjd på 220 meter och en kapacitet att i bästa fall producera nära en procent av hela Sveriges elproduktion.

15 stycken heltidsanställda kan hamna i Sorsele kommun, enligt Daniel Gustafsson. Men Caisa Abrahamsson menar att det är fel att lova 15 arbetstillfällen 

– Vi kanske får arbetstillfällen under uppbyggnadsfasen, men sen då, frågar sig Abrahamsson.  

– När man bygger ett så här stort antal verk så etablerar man en serviceorganisation i området. Det är det jag som ser som det positiva. 15 jobb är lågt räknat, säger Kjell Öjeryd.

”Dags att sätta ner foten”

Caisa Abrahamsson (S) menar att det finns ett alternativ till de jobb som vindkraften skulle skapa.

– Vi kan generera lika många arbetstillfällen i Sorsele – utan att behöva förstöra vår miljö. Vi har besöksnäringen som vi sakta men säkert håller på att bygga upp. Men vi måste våga tro på det vi håller på med, säger hon.

Hon menar även att ersättningsnivåerna för att ha vindkraft i kommunen behöver höjas.

– Vi måste våga sätta ner foten i inlandet och sluta slåss med varandra, säger Caisa Abrahamsson (S).

Men Kjell Öjeryd (V), menar att vindkraften inte behöver vara ett hinder för besöksnäringen.

– Vi har naturreservat som är 60% av vår kommun. Nog tror jag att vi ryms med båda delar, säger han.

Jäv-debatt: ”alla är släkt med alla”

Båda kommunalråden Roland Wermelin (C) och Kjell Öjeryd (V) är markägare i området där vindkraftparken kan komma att byggas, något som väckt känslor hos motståndarna.

– Det är ett problem, säger Caisa Abrahamsson. 

– Det finns flera anknytningar till folkvalda som inte har anmält jäv. Det är en extremt komplicerad jävsituation i kommunen, alla är släkt med alla, säger Jonas Forsgren, folkinitiativet.

Debattörer

Under debatten representeraes ja-sidan av Vattenfalls projektledare Daniel Gustafsson och kommunalrådet Kjell Öjeryd (V). För ett Nej i folkomröstningen argumenterade Caisa Abrahamsson (S) och Jonas Forsgren, initiativtagare till namninsamlingen för folkomröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet