Hustillverkarna Mattias Henriksson och Anders Eriksson köper Inwidos fabrik i Bjurträsk. Foto: Robert Tedestedt

Jobben tillbaka efter nedläggning i Bjurträsk

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli tillverkning av ekologiska flerfamiljshus i Inwidos gamla lokaler i Bjurträsk, Norsjö. Anders Eriksson från Glommersträsk och Mattias Henriksson från Lillpite tar över den nedlagda fabrikens lokaler och utlovar flera nya jobb.

För precis ett år sedan kom dråpslaget mot byn Bjurträsk i Norsjö. Fönsterfabriken skulle flyttas och de 69 anställda varslades om uppsägning. Men nu tänds nytt hopp i byn.

Vid lunchtid på torsdagen presenterades en ny satsning i den gamla fönsterfabrikens lokaler. Där ska det nu byggas ekologiska flerfamiljshus.

Fönsterfabriken i Norsjö

– Innan sommaren ska vi vara 20 anställda här, på fem år 70 anställda – lika många som det var när Inwido stängdes, säger Anders Eriksson från Glommersträsk, som sedan tidigare är i husbranschen.

Läs också: Han varslades efter en dag – nu tänds nytt hopp

Hus som monteras på plats

Tillsammans med Mattias Henriksson från Lillpiteå, som också har ett bolag i branschen sedan tidigare, ska de i det nya bolaget tillverka hus som levereras i delar. Det handlar alltså inte om så kallade modulhus som levereras med färdiga rum. Det här blir hus som levereras i delar och monteras på plats.

– De hälsades med applåder här när de efter ett visst mått av hemlighetsmakeri presenterade vad som kommer hända med den gamla fabriken, säger SVT:s reporter Robert Tedestedt, som är på plats.

Bostadsbristen är stor på många håll i landet och därför är också marknaden för att bygga god, menar företagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fönsterfabriken i Norsjö

Mer i ämnet