Bert Karlsson Foto: SVT

Bert Karlsson varslar samtliga i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Jokarjo kommer att varsla samtliga anställda i Västerbotten, totalt ett trettiotal, vid sina två boenden, ett mindre i Vindelns kommun och ett större i Åsele kommun.

– Vi blir tvungna att varsla, säger Bert Karlsson per telefon, djupt irriterad på Migrationsverkets korta framförhållning.

Beskedet om att företaget varslar i hela landet och lägger ner 40 av sina 44 boenden meddelades i helgen. Västerbotten är inte borträknat.

Läs också: Asylboendet i Hällnäs ska avvecklas

Varslen kan komma när som helst

Flera avtal löper ut den 20 november och enligt Jokarjos VD Bert Karlsson saknas besked från Migrationsverket om framtiden.

Men enligt platschefen för boendet i Vindeln har man hittills inte nåtts av några varsel.

– Vi har fått förlängt i sex månader, säger Peter Green i Vindeln, där tio personer arbetar för ett boende med 50-60 asylsökande.

Han är dock fullt medveten om att varslen kan komma när som helst.

– De personer vi ännu inte varslat kommer att varslas senast vid årsskiftet, avslutar Bert Karlsson.

I Åsele är ägarna till värdshuset, där boende bedrivs, osäkra på vad som kommer att hända med lokalerna ifall boendet läggs ned.

– Vi har inte funderat på saken, eftersom det inte finns något konkret att ta ställning till, säger Wolfgang Bay.

7 000 boendeplatser försvinner

Det är i takt med att antalet asylsökande minskar som myndigheten nu ser över sin överkapacitet och avslutar avtal med privata leverantörer. Fram till januari avvecklas totalt 7 000 boendeplatser i hela Sverige.

Enligt Migrationsverket har arbetet med att avveckla boenden för att undvika tomma platser redan påbörjats. Dock nämns ej Jokarjo i Västerbotten.

Det boende som finns med på listan är boendet i Hällnäs som drivs av Hero Hällnäs med 110 platser. Totalt ska 80 boenden i hela Sverige avvecklas före sista januari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.