Junselevargen ska skjutas ändå

Uppdaterad
Publicerad

Varghonan i Junselereviret ska skjutas. Det beslutade Naturvårdsverket på tisdagen.

Jakten avbröts i februari men ska återupptas. Detta efter att en sameby skickat in en ny ansökan om skyddsjakt till Naturvårdsverket som anser sig ha mycket goda skäl att bevilja, det skriver generaldirektören Maria Ågren på Svenska Dagbladets debattsida.

Det förra beslutet om skyddsjakt upphävdes av förvaltningsrätten som menade att andra lösningar än jakt borde prövas i det här fallet eftersom varghonan i Junsele är genetiskt värdefull.

Har dödat renar

Naturvårdsverkets beslut gällde båda djuren i vargparet i Junsele. Det överklagades och jakten avbröts men varghannen hann skjutas före stoppet.

Enligt länsstyrelserna i Västerbotten och Västernorrland har honan dödat 26 renar sedan hannen sköts i januari. Naturvårdsverket pekar också på att renhjordarna splittras när vargtiken jagar.

”Så vad blir nu reaktionerna efter det nya beslutet om skyddsjakt?”, frågar Maria Ågren i debattartikeln. ”Mer hot, hat och förakt riktat mot myndigheter, mot organisationer, mot enskilda människor? Eller finns det en öppning för en mer sansad debatt? Vi hoppas det”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.