Foto: SVT

Kall julmarknad för debutanter

Publicerad

Den traditionella julmarknaden vid Västerbottens museum var en kylig tillställning, och för vissa var det första gången de var där.

Margareta Englund, Madeleine Sandberg och Berit Nordenstam, har en sak gemensam, det är första gången de är på julmarknaden på Gammlia. Margareta Englund och Madeleine Sandberg som försäljare, Berit Nordenstam som besökare.

Margareta Englund har kommit från Överrödå med sitt tunnbröd, någon dryg vecka har hon ägnat sig åt bakning och förberedelser.

– Jag hade aldrig varit här förut så jag tänkte att jag måste prova och se vad det är för något, säger hon. Och det är bra här, men kallt.

Och Madeleine Sandberg från Umeå har stått och gjort godis och bakat kakor inför marknaden också första gången. Tillsammans med sin mamma står hon och säljer alllt från saffransskorpor till tomtefudge. Och åtgången har varit strykande.

– Så nu har vi fått blodad tand för det har gått så himla bra,  säger hon.

Berit Nordenstam besöker julmarknaden för första gången, det var dotterns Sophia som drog med henne dit. Att hon inte gått tidigare säger hon beror på tidsbrist, men nu när hon är pensionär hinner hon.

– Jag tycker om det här med hantverk, det gedigna hantverk som finns här, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.