Foto: SVT

Kameraövervakning gör Laila trygg

Uppdaterad
Publicerad

Planer på kameraövervakning inom omsorgen har väckt en hel del kritik i Umeå och Lycksele. Men i Skellefteå har man redan kört igång testen med att ha trygghetskameror som komplement till nattpersonalen inom hemtjänsten och många är positiva.

Skellefteå kommun ligger i framkant när det gäller digital utveckling inom äldreomsorgen och för närvarande har kommunen ett antal trygghetskameror installerade hos olika brukare. En som fick ett erbjudande om att få en kamera installerad i sin lägenhet är Laila Holmström i Skellefteå och i dag är dottern Karina på besök.

– Vi fick ett erbjudande om kamera och vi tackade ja, för att då får mamma sova gott på nätterna, hon behöver inte bli störd i sin sömn, och jag vet att kameran är ett komplement till det fysiska besöket, skulle inte mamma synas i kameran så skulle ändå nattpatrullen komma hit, säger dottern Karina Frimodig.

Kameran påslagen under vissa tider

Trygghetskameran är endast påslagen under vissa tider som man gemensamt kommit överens om och dottern Karina är belåten.

– Ja för mig var det ingen tvekan, vi hade kanske lite olika syn inom syskongruppen, men med facit i hand har vi sett att det är lugnt och tryggt för mamma i alla fall, det är ju inte en ersättning, det är ett komplement till det hon haft tidigare.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om planer på kameraövervakning av funktionshindrade i Umeå som fått kritik av anhöriga.

Läs mer: Kommunen vill kameraövervaka funktionshindrade

Ett komplement för nattpersonalen

I Lycksele stoppades planerna på kameror inom äldreomsorgen för några år sedan, men nu har förslaget kommit upp på bordet igen. I Lycksele ser kommunen det som ett komplement för de som inte vill ha besök av personal på natten.

Läs mer: Lycksele vill kameraövervaka gamla

Är inte det här ett sätt att spara pengar?

– Det här är ett sätt att möta framtidens behov, som jag ser är jätteviktiga, utifrån att vi ska ha resurser också till de som är mest sjuka och att kunna stötta människor att kunna leva sitt liv hemma tryggt och säkert på ett bra sätt, säger Ejja Häman-Aktell som är äldreomsorgschef på Skellefteå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.