Foto: SVT

”Kan inte avgöra fler mål än vi får in”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Riksrevisionens granskning där Lycksele och Sundsvalls tingsrätter toppar listan på ineffektivitet reagerar man på Lycksele tingsrätt.

Riksrevisionen har undersökt alla tingsrätters arbete enligt en internationell använd modell som tar hänsyn till en rad faktorer, bland annat personalresurser, vilka typer av mål man haft och hur lång tid som gått åt till förhandlingarna. I listan av minst effektiva tingsrätter finns Lycksele och Sundsvall i topp.

På Lycksele tingsrätt menar man dock att faktorerna kring bland annat produktionskapacitet inte är rättvisa i sättet det applicerats på bland annat Lyckseles myndighet.

– Vi kan inte avgöra fler mål än som kommer in. Rapporten säger inte något om hur vi jobbar och belyser inte kvaliteten i verksamheten, vilket förklaras också om man läser granskningen. De noterar bara att man med kapaciteten från Lycksele år 2015 hade kunnat avgöra fler mål, vilket är helt riktigt, men tolkar man det som att domstolen är ineffektiv så är det fel, säger Erik Sundström, myndighetschef och lagman vid Lycksele tingsrätt.

Menar att man inte brister i verksamheten

Enligt Sundström kan granskningen tolkas som att man kunnat jobba på mer, men menar att det inte funnits fler mål att jobba med.

– Domstolsverket har kommenterat att det inte säger något om kvalitet i verksamheten, detta handlar bara om att vi hypotetiskt skulle kunnat avgöra fler mål, säger Sundström.

Betyder Riksrevisionens granskning då ingenting för er verksamhet?

– Det framkommer inte någonting vi inte redan kände till. Riksrevisionen säger att det kan finnas förklaringar och menar att resultatet kanske beror på saker om domstolen inte rår över, menar Eric Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.