Foto: SVT

Prisad filmskapare hyllar Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Filmskaparen Amanda Kernell har prisats och hyllats världen över för sin film Sameblod. Nu hyllar hon i sin tur Västerbotten och det samiska filmskapandet.

Mellan intervjuer och promotion, prisceremonier och filmvisningar, stannar Amanda Kernell till i hemlänet Västerbotten för att berätta om sin bioaktuella film Sameblod som till stor del filmades i Tärnaby.

Filmen har fått stor uppmärksamhet och prisats på flera internationella filmfestivaler. Och den senaste tidens uppmärksamhet kring henne hanterar hon som en sann västerbottning.

– Jag är ju från Västerbotten. Jag tänker att för varje gång det går bra så tänker jag att det kommer att gå åt helvete. Så det är ju lite oroväckande det här med Venedig, Toronto, Sundance och Berlin. Snart, känns det som, kommer det att hända något obehagligt, säger Amanda Kernell och skrattar.

– Men jag är också glad!

Hyllar Västerbotten

Hon bor numer i Köpenhamn där hon utbildade sig till regissör. Men hon började sin bana som regissör och manusförfattare i Västerbotten, ett län hon tycker är bra på att främja filmskapare.

– Jag hade nog inte börjat göra film om det inte var för att jag kommer härifrån och fick det stödet och uppmuntran från början.

– Jag vill ju helst filma i Västerbotten. Jag har ju filmat allting här förutom det jag gjorde på filmskolan som skulle vara i Köpenhamn. Jag fortsätter gärna med det, jag tycker att en av de fantastiska sakerna med att göra Sameblod var att få filma i Västerbottensfjällen – kanske världens vackraste plats.

Öppnar för ”Samewood”

Det är inte bara inspelningsplatserna i Västerbotten som Kernell har tagit till sitt hjärta. Hon hyser stor vördnad för de samiska skådespelarna hon arbetade med, som hon ser en stor potential i.

– Jag är ett sådant fan av de här barnen, ungdomarna och äldre som många av dem aldrig tidigare spelat. Jag tänker att om de fortsätter finns det alla möjligheter att bygga upp ett litet samiskt Hollywood, vad man ska kalla det då?

Sollywood?

– Samewood, Tärnawood, Kautowood, det beror lite på.

Det lät bättre.

– Men jag är faktiskt allvarlig, det finns också en samisk filmbransch och väldigt, väldigt bra skådespelare och talanger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.