Kommunal har sagt upp samverkansavtalet med Skellefteå kommun. Foto: SVT

Kommunal säger upp avtal med Skellefteå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal har under fredagen meddelat Skellefteå kommun att man säger upp samverkansavtalet.

Syftet med samverkansavtalet är att öka arbetstagarnas inflytande och delaktighet i arbetet, något som inte fungerat i alla verksamheter enligt facket.

– Vi anser att avtalet är för otydligt och vår önskan är att det ses över och tydliggörs, skriver Kommunal på sin webbplats.

Samverkansavtalet har funnits sedan 2013 och är underskrivet av alla 15 fackliga organisationer som är representerade inom kommunens verksamhet. Men under fredagen valde fackförbundet Kommunal att säga upp avtalet, som de menar fungerat väldigt varierande: Ibland bra i andra fall dåligt.

”Ett exempel på detta är att den fackliga organisationen ska vara med från idé till beslut samtidigt som vi oftast bara får en inbjudan till beslutande-delen”, skriver Kommunal.

Uppsägningstiden för avtalet är tre månader.

Kommunen meddelar att en översyn av avtalet varit inplanerad sedan i höstas och att man nu har som ambition att vara överens före 22 juni 2024.

– Tanken är att översynen och utvärderingen av avtalet ska vara klar innan sommaren 2024, säger Kim Bodén, förhandlingschef i Skellefteå kommun och fortsätter:

– Medarbetarnas möjlighet till insyn, information och inflytande är viktiga för kommunen som arbetsgivare.

Det lokala samverkansavtalet mellan kommunen och de övriga fackliga organisationerna löper som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.