Lorents Burman (S) kommunalråd misstänks för tjänstefel.

Kommunalrådet står inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar rättegången mot Skellefteås kommunalråd Lorents Burman vid Skellefteå tingsrätt. Han är misstänkt för tjänstefel efter att ha utfärdat ett utskänkningstillstånd för alkohol till den nya ägaren av Stadshotellet och Malmia när en ny bilmodell skulle lanseras.

Det har gått över ett år sedan det hela inträffade. Den nye ägaren av Stadshotellet och hotell Malmia hade inget serveringstillstånd för alkohol och lyxbilstillverkaren Porsche skulle lansera sin nya modell i Skellefteå.

Drygt hundra motorjournalister skulle bo på Stadshotellet under två veckor. Så kommunalrådet skrev själv under ett tillfälligt tillstånd för två månader – trots att det egentligen krävs en omfattande tjänstemannautredning före ett tillstånd beviljas.

Åtalet mot Lorents Burman

Väckte åtal

SVT Nyheter Västerbotten avslöjade händelsen, vilket ledde tilll att en åklagare valde att väcka åtal mot kommunalrådet misstänkt för tjänstefel.

”Kommunalrådet Lorents Burman har vid handläggandet av två ansökningar om serveringstillstånd enligt 8 kap 2 § alkohollagen underlåtit att se till att föreskriven utredning funnits i ärendena innan beslut om tillstånd meddelats. Genom detta åsidosatte han vid sin myndighetsutövning vad som gällde för uppgiften som företerädare för kommunstyrelsen”.

Åklagaren ser allvarligt på det som hänt och menar att Lorents Burman begick gärningen med uppsåt och att gärningen inte är att anse som ringa.

Lorents Burman nekar till anklagelserna. Läs hans egna ord här.

Inleds idag – vi bevakar

Idag, onsdag, inleds rättegången klockan 09.00 i Skellefteå tingsrätt. Inga skellefteåbor får sitta i tinget när målet ska avgöras på grund av jävsituationen.

Vår reporter Marit A Israelsson kommer att rapportera vad som händer under dagen här på hemsidan.

– Än så länge, med tio minuter kvar, är det ovanligt mycket folk här. Det är ovanligt stort intresse för en rättegång i Skellefteå, säger Marit A Israelsson.

Hon har pratat med kommunalrådet på plats i tingsrätten:

– Det känns förstås inte roligt att vara här. Det har tagit väldigt lång tid, tretton månader. Det är en jobbig tid att vänta på det här, säger Lorents Burman på väg in till rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot Lorents Burman

Mer i ämnet