Kommunalt etanolbolag överger Polen

Uppdaterad
Publicerad

Etanolföretaget SEKAB säljer sin del i en polsk etanolfabrik för nära en kvarts miljard kronor. Köper gör den polska koncern som tidigare äger drygt halva bolaget.

– Detta är rätt tillfälle att sälja vår andel i det polska produktionsbolaget och sätta punkt för vår etanolproduktion utomlands. Försäljningen stärker SEKAB:s ekonomi och är positiv för företagets fortsatta utveckling inom grön kemi, säger Anders Fredriksson, vd för SEKAB i ett pressmedelande.

Etanolbolaget har blivit en mycket dyr affär för de kommunala energibolagen i flera norrlandskommuner.

Bland annat Umeå Energi, Övik Energi och Skellefteå Kraft är stora ägare. På sikt har Skellefteå Kraft målet att engagemanget i SEKAB helt ska avslutas.

– Jag har en del underhandskontakter i Örnsköldsvik, men vet inte om vårt förslag går igenom, sa Hans Kreisel till Norran efter Uppdrag Gransknings reportage om den så kallade SEKAB-affären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.