Foto: SVT

Kommunen har anställt fler – och ändå sparat pengar

Uppdaterad
Publicerad

Genom att inrätta lokala förskolepooler har Skellefteå kommun anställt fler – och ändå sparat pengar. Nu vill politikerna permanenta försöket som pågått under två år.

I dag jobbar Anna Ylivainio på förskolan Barnportalen i Kåge. I morgon kan det vara någon av de andra avdelningarna i Kusmark, Ersmark eller Sandfors på norra sidan av stan som är just den här lokala poolens område. Hon åker dit där hon behövs för dagen och jobbar mellan klockan 08.00 och 17.00, och om ingen behöver henne så har hon en förskola som är hennes ”hemställe”.

– Jag tycker att det är jättebra. För mig innebär det ju en variation att träffa alla barn som tycker det är kul när man kommer, så vi får ju liksom godbitarna om man får säga så.

Det som är variation för Anna innebär samtidigt trygghet för barnen som slipper träffa ny personal varje gång det behövs en vikarie. Enligt skol- och kulturkontorets utvärderingar har det också lett till mindre stress bland personalen.

En besparing

Dessutom har det blivit mer kostnadseffektivt att öka bemanningen med några resurspersoner i varje område. Man kallar det till och med för en ekonomisk besparing.

– Det har faktiskt blivit kanonbra, konstaterar Monika Johansson som är stabschef vid skol- och kulturkontoret.

Att en ökad bemanning ute i verksamheten blir mer kostnadseffektiv i längden låter inte som någon direkt nyhet. Det är något föräldrar och personal efterfrågat länge, varför har ni inte gjort det här tidigare?

– För oss handlar det om flera saker. Vi har fått ökade kunskaper i bemanningsekonomi, vi testade utökad grundbemanning på en förskola med gott resultat och fick en förvaltningschef som ville testa det här, svarar Monika Johansson, som trots framgången ännu inte är helt nöjd.

Vill ha fler

– Jag önskar att de här poolerna skulle vara lite större, alltså innehålla ännu fler personal. Det är något som även förskolechefer och rektorer efterlyser för att det ska gå att täcka upp tillräckligt under alla tider på året.

Fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet håller med stabschefen om det.

– Det är ett gott försök från kommunens sida men vi vill att omfattningen blir större ute i alla områden. Det blir alltså en brasklapp från min sida när det gäller synen på det här som en besparing, säger Anita Ericsson som är ordförande för Lärarförbundet i Skellefteå.

Ska snart ta beslut

Kommunals barn- och ungdomsklubbsordförande Anita Ögren tillägger:

– Vi på Kommunal tycker att det är bra att fler av våra medlemmar får trygga anställningar med en regelbunden inkomst och en tillsvidareanställning.

Nu hoppas de alla att politikerna ska lyssna på önskemålen. I dag har de diskuterat det här i arbetsutskottet, och nästa vecka tas beslut i för- och grundskolenämnden.

– Jag hoppas verkligen att vi blir några fler, för vi behövs, konstaterar Anna Ylivainio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.