Foto: SVT

Kommunen JO-anmäls för matlådorna

Publicerad

Tidigare i veckan rapporterade SVT att Skellefteå kommun delar ut matlådor till de äldre med för lite näringsinnehåll. Nu JO-anmäls kommunen av en privatperson i Blekinge.

I måndags sände SVT Nyheter Västerbotten ett inslag om att äldre i Skellefteå kommun tilldelas matlådor för bantare. Enligt SVT:s test visade det sig att portionerna bara innehåller 300 kcal, en siffra betydligt lägre än rekommendationerna.

– Det är lika mycket energi som en kexchoklad. Sedan är det väldigt lite fett, så man kan säga att det är bantarmat, säger dietisten Frode Slinde, docent vid Göteborgs universitet.

Kenneth Fahlesson, ordförande i socialnämnden i Skellefteå, menade att matlådan inte ska ses som en komplett måltid utan att hemtjänsten ska lägga till tillbehör.

– Bröd, sallad, dryck, kanske en efterrätt, säger Kenneth Fahlesson (S).

LÄS ÄVEN: ”Det är skandal”

”Det är inte godtagbart”

Detta är emellertid information som hemtjänstpersonalen ska ha saknat och Fahlesson utlovar en utredning kring vad som har brustit.

– Ja, jag kommer att vidta åtgärder, det är inte godtagbart alltså, säger Kenneth Fahlesson (S).

Trots detta löfte anmäls nu kommunen alltså till Justitieombudsmannen. Enligt anmälaren ska händelsen vara en grov kränkning samt ett brott mot regeringsformen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.