Kommunen satsar på lokalproducerad mat

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag börjar Skellefteå kommun som en medveten satsning servera mat med råvaror från lokala leverantörer på både skolrestauranger och äldreboenden.

Idag serveras det västerbottensostgratinerad färsk lax på Balderskolan i Skellefteå. Och resan hit har varit mycket kortare för fisken än för kommunens tjänstemän eftersom råvaran levererats av ett lokalt företag.

– Det har varit spännande. Det har varit ett arbete som tagit tid. Vi har jobbat med att ta fram krav som ska matcha lagen om offentlig upphandling samtidigt som vi ville komma till att även lokala aktörer lämnar anbud, säger upphandlaren Sanna Hofverberg.

Stora krav på leverantörerna

Eftersom Skellefteå kommun ska servera så oerhört många portioner mat varje dag, ungefär 15 000 måltider, ställs höga krav på att leverantörerna klarar både volymen och logistiken. Det är också därför som de stora nationella aktörerna ofta vinner avtalen.

– När det var dags för ny livsmedelsupphandling bestämde vi oss för att se över hur vi kan göra för att även de lokala ska kunna vara med och konkurrera, säger Carolin Palomaa som är enhetschef vid kommunens måltidsavdelning.

Ställer miljökrav på leverantörerna

Det handlar till exempel om att ställa vissa kvalitetskrav och miljökrav.

Redan för två år sedan tog kommunen kontakt med 500 producenter i norrlandslänen för att hitta vägar till mer närproducerat. Utifrån det träffade man ett trettiotal olika aktörer. En av dem var Botniafisk som nu är det lokala företag som tecknat avtal med kommunen.

– Det känns förstås jättekul att vi kan vara med och leverera även på hemmaplan, berättar vd Ronny Persson som har 14 årsanställda.

Tror på mer lokalproducerat

Han tror att det lokala näringslivet i allt större utsträckning kommer att leverera livsmedel till det offentliga framöver. Det är också den uttalade ambitionen från kommunens sida.

– På sikt vill vi självklart knyta fler aktörer till oss. Det handlar om att hitta en marknad av lokala företag som är redo och där är vi nu, säger Sanna Hofverberg.

Eleverna nöjda

Och utifrån elevernas omdöme idag så verkar det vara en god strategi. De SVT Nyheter pratade med i skolmatsalen hade vid sina bord spontant reagerat på att fisken idag var så god, och var intresserade av att få veta mer om lokal mat.

Eleverna vid hotell- och turismprogrammet passade också på att ställa frågor till fiskföretagets vd Ronny Persson som själv också fick chansen att smaka på maten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.