Foto: TT

Nu satsas det på billiga lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Varken Umeå eller Skellefteå har styrmedel som tvingar entreprenörerna att bygga bostäder på ett visst sätt. Men det finns goda exempel på där marknaden själv tagit initiativ till att bygga små billiga hyresrätter.

Förstagångsflyttare, studenter och nyanlända invandrare är några grupper som har svårt att betala den hyra som gäller för nyare bostäder på hyresmarknaden idag, där en mindre trea kan kosta uppåt 10 000 kronor i månaden. Att hyrorna sticker iväg extra mycket nu beror delvis på att byggmarknaden är överhettad.

Det finns några olika bostadsprojekt i Umeå där det byggs billigare än vad som är brukligt. Modulhusen har kommit på modet igen när hyrorna stiger i det ordinarie nya bostadsbeståndet.

Bygger små lägenheter

På Tvistevägen bygger Balticgruppen cirka 240 små lägenheter och vid campusskogen, nära Iksu, bygger Svenska studenthus 280 små studentlägenheter.

Små lägenheter byggs också på Sandåkern. Standard Bostäder bygger sammanlagt ett 160-tal lägenheter.

– Det är små tvåor, de är från strax under 50 kvadratmeter till 53. Hyran varierar mellan 6 900 och 7 500 ungefär, säger delägaren Jörgen Jonasson.

Inga direktiv

Umeå kommun styr detaljplaneringen och ger bygglov. Den entreprenör som bygger väljer själva hur det ska byggas så länge det inte strider mot kommunens detaljplan.

– Inriktningen är små hyresrätter, men vi har inga direktiv om hur det ska byggas, säger Anna-Lena Löfgren, på planeringsavdelningen vid Umeå kommun.

Hittills har kommunen alltså inte valt att peka med hela handen och ställa krav på en viss typ av boende. Men Anna-Lena Löfgren säger att ungefär hälften av det som nu byggs är hyresrätter, resten bostadsrätter, villor och radhus.

Många saknar bostad

I Skellefteå behövs mellan 3 000 och 4 000 bostäder fram till 2030, enligt kommunens beräkningar. Många unga och människor som just fått uppehållsstånd och ska stanna i Sverige saknar bostäder. 

Hittills har kommunen valt att inte försöka ställa krav på byggentreprenörerna om billiga lägenheter i samband med att mark fördelas. Inte heller på byggande som kan leda till ökad integration. Det finns en rykande färsk bostadsplan för Skellefteå kommun.

– Det finns formuleringar kring hållbarhet, förtätning, men inte utvecklat exakt hur. Planen innehåller inga andra riktlinjer, säger Jens Tjernström på planeringsavdelningen.

Vill hålla nere priserna

Patrik Larsen på mark och exploateringsavdelningen i Skellefteå kommun, säger att kommunen försöker hitta tomter och koncept som håller nere priserna. 

–  Vi har ett projekt på 38 lägenheter vid campus. Det är det billigaste jag har hört talas. Det blir en fortsättning på Nyckelgatan vi ska bygga tre till liknande hus där, säger han.

Skellefteå håller på att ta fram en integrationsplan. Boendet är förstås en viktig del.

–  Framförallt tänker jag att vi måste täcka upp det totala behovet. Många bor i stora hus idag, men kan inte sälja och flytta. Men vi måste också rikta byggandet med smarta lösningar för förstahandsboende, säger Larsen.

Minsta lägenheten är 16 kvadratmeter

Vid campusskogen, nära Iksu bygger Svenska studenthus 280 små studentlägenheter. På Tvistevägen bygger Fort Knox och Wallenbergs foundation cirka 240 små lägenheter. 

– Det är smått, den minsta 16 kvadratmeter och nästa storlek är 24 kvadratmeter. De blir klara i augusti, av konkurrenskäl vill jag inte avslöja hyresnivån, säger Krister Olsson.  

– I förhållande till ordinarie produktion blir de 16 kvadratmetrarna rejält mycket blligare. De levereras fullt möblerade. Det efterfrågas i första hand studenter, men det finns möjligheter för andra också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.