Polisen omhändertog konstnären Dan Park och skickade delar av hans konst till SKL under hans vernissage på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Foto: Drago Prvulovic / TT

Konstnär misstänkt för hetsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare har verkat i Umeå, har omhändertagits av polis, misstänkt för hets mot folkgrupp. Detta i samband med en utställning i Malmö.

– Han har tagits med in på förhör, säger Malmöpolisens informatör Nils Norling till TT.

Polisen har även gått in på galleriet.

– Vi arbetar just nu med en fotodokumentation. Efter det kommer vi ta beslut om ett antal verk där eventuellt ska beslagtas, på grund av att de kan strida mot lagen om hets mot folkgrupp.

Dan Park dömdes senast i april till totalt fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp i två fall, samt förtal.

Ett 70-tal personer protesterade vid middagstid på lördagen mot att galleriet ställer ut Dan Parks verk. Enligt polisen har det gått lugnt till.

Park har bland annat fällts för att ha avbildat tre mörkhyade personer i hängsnaror, varav en av dem föreställde Jallow Momodou, ordförande i Afrosvenskarnas riksförbund. Han var på plats och demonstrerade i dag mot att galleriet ställer ut verken.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag har alltid upplevt de här bilderna som väldigt kränkande, säger Jallow Momodou till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.