Kraftigt vinstras för Volvo Lastvagnar

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren Volvo redovisar en vinst på drygt tre miljarder. Nettoresultatet är nästan två miljarder kronor sämre än väntat och snart inleds förhandlingarna om personalminskningar i Umeå.

Volvokoncernens vinst det senaste kvartalet blev 2 898 miljoner kronor, och nära 90 procent kommer från lastbilstillverkningen. I fjol under motsvarande period var vinsten 4 571 miljoner kronor.

Dagens rapport låg långt under förväntat vinst och fick aktien att rasa. Men hittills i år har lastbilarna ändå gett Volvokoncernen en vinst på nära 12 miljarder, och det är pengar som personalen i Umeå vill ha del av när man nästa vecka ska förhandla om uppsägningarna av 370 anställda.

– Vi har en lista som ska ge folk möjligheter att lämna företaget snyggt och prydligt, utbildning, starta eget – hela registret, säger William Frank, klubbordförande i IF Metall vid Volvo Lastvagnar i Umeå.

Även om kvartalsrapporten låg under förväntningarna ger den facket råg i ryggen inför förhandlingarna.

– Javisst, de tjänar ju pengar, vi vet att det finns pengar i bolaget. Men man ska komma ihåg att de här vinstsiffrorna gäller Volvo world wide, och där är Umeå bara en liten del.

Oro för att produktionen flyttas till Belgien

En konsekvens av de lagda varslen blir att kvällsskiftet vid Volvo i Umeå slopas från nyår. Det försämrar fabrikens konkurrenskraft i framtiden, befarar metallklubben.

– Om produktionen behöver öka igen tittar ledningen i Göteborg på vilka alternativ man har. Då blir det kanske billigare att öka i Gent än att dra igång kvällsskiftet i Umeå på nytt, menar William Frank.

Det finns också en oro för att dagens situation kan förvärras.

– Blir det inte ordning på ekonomin i världen så att våra kunder kan låna pengar och börja köpa lastbilar igen – ja, då får vi problem.

Ledningen för Volvo Lastvagnar i Umeå vill inte ge några andra kommentarer till kvartalsrapporten än att man lagt de varsel som bedömts nödvändiga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.