Kris i Dorotea efter kommunchefsavhopp

Uppdaterad
Publicerad

Doroteas nytillträdde kommunchef väljer att lämna sitt arbete efter mindre än fem månader. Den bild han ger av sin korta tid i kommunen vittnar om omfattande motsättningar med delar av den politiska ledningen och arbetsuppgifter som han upplevt som övermäktiga.

Bo Edin började på det nya jobbet så sent som i februari. Den 19 juni skickade han ett långt brev till kommunen där han begärde att bli entledigad från tjänsten. Brevet är en skarp vidräkning inte minst med en del företrädare för oppositionspartiet Dorotea kommunlista (DKL).

”Jag tycker också att det är osmakligt med det förakt över kusten som Mats Erik Westerlund visar öppet i alla sammanhang”, skriver Edin bland annat. Han menar att ”kusten med dess invånare är hatobjekt och enligt Mats Erik Westerlund suger ut inlandet och främst Doroteta”.

Kommunchefsbråket i Dorotea

Av brevet framgår också att Edin anser att han och hans hustru som arbetat som rektor för Strandenskolan (men nu också valt att säga upp sig) motarbetats och trakasserats på olika sätt.

Inga kommentarer

Bland annat skriver kommunchefen att en av kommunlistans politiker tagit initativ till en personaldag för personalen vid Strandenskolan som organiserats på kommunchefens initiativ.

Västerbottensnytt kontaktade Mats Erik Westerlund under måndagskvällen för att höra hans synpunkter på de anklagelser som Bo Edin framför i sitt brev. Westerlund ville inte på något sätt kommentera uppgifterna. Vi har under tisdagen sökt kommunlistans ordförande Sören Granberg, men inte lyckats nå honom.

Kommunalrådet Greger Lindqvist, S, vill inte kommentera innehållet i brevet. Han menar att det inte funnits några sammarbetsproblem med den nye kommunchefen utan att samarbetet fungerat bra. Däremot säger han att det kan vara svårt att komma till uppdraget som kommunchef när man inte har någon anknytning till kommunen.

Svårare lyckas för utsocknes

– Det kan vara svårare när man inte härstammar härifrån. Den senaste kommunchefen Bosse kommer från Östersund, men har jobbat 12 år i Västerås. Det gäller att bygga plattformar, att hitta vänner och bekanta och trivas på det viset. Lyckas man inte med det kan det bli svårare att ta motgångar i arbetet, säger Lindqvist.

Brevet där Bo Edin kungör sitt avhopp visar också att ledningen för kommunen är mycket bräcklig för närvarande. För tillfället finns ingen socialchef. Rekrytering av en ny pågår. Personalchefen är sjukskriven och tjänsten som kultur- och utbildningschef har dragits in.

Det har inneburit att fler arbetsuppgifter har hamnat hos kommunchefen.

Negativa konsekvenser

Enligt brevet står detta i strid med de överenskommelser som träffades när Edin anställdes. Han menar också att kommunens nuvarande organisation har fått konsekvenser för verksamheten.

”Ledningsgruppens personal hinner inte med att jobba strategiskt, arbeta fram material till beslutsfattare och analysera tidigare fattade beslut/verksamhet innan nya beslut tas. De korta ställtiderna är definitivt inte bra utan medför dåligt underbyggda beslut samt skapar en enorm stress och frustration”, skriver Edin.

För Dorotea kommun gäller det nu att hitta en ny kommunchef.

– Det är viktigt att vi får en ny kommunchef och att det går fort, konstaterar Greger Lindqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunchefsbråket i Dorotea

Mer i ämnet