Kris på hälsocentralen: Läkare säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningskrisen inom primärvården i Skellefteå blir allt värre. Verksamhetschefen vid Kåge-Moröbacke hälsocentral Annika Larsson har nu frånsagt sig arbetsmiljöansvaret och skriver till landstingsledningen att hon inte kan ta ansvaret för patientsäkerheten för de 16 000 patienterna vid hälsocentralen.

Jeanette Ring är en av läkarna vid hälsocentralen och säger att hon nu sagt upp sig i protest mot arbetsmiljön.

– Det är en stor sorg att lämna jobbet, men också en lättnad, säger Jeanette Ring till SVT Nyheter Västerbotten.

Hon kommer att sluta på hälsocentralen den 6 maj, därefter jobba på kvinnokliniken i Skellefteå inom ramen för sin utbildning, sedan vet hon inte.

– Jag vet faktiskt inte vad det blir sedan. Det är inget bättre läge på någon annan hälsocentral i Skellefteå, säger Jeanette Ring.

Läs också: Catarina vågar inte bli sjuk

Fler tänker lämna

Enligt Jeanette Ring jobbar varje läkare inom primärvården i Skellefteå för tre eller fyra personer. Två andra läkare vid Kåge-Moröbacke hälsocentral tänker också lämna jobbet, antingen säga upp sig eller gå på tjänstledighet.

Under hösten började läkargruppen på hälsocentralen att jobba för att förändra sin arbetssituation.

– Vi ville jobba kvar, men under rimliga villkor, säger Jeanette Ring.

I februari utlovade landstingsdirektören och primärvårdschefen i Västerbotten en plan för hur situationen skulle kunna förbättras, resultatet skulle presenteras i torsdags, men personalen tyckte inte att det kom besked om något nytt. Det fick Jeanette Ring att säga upp sig.

– Det var absolut inget nytt, jag kände inte att det räckte som besked, säger Jeanette Ring.

”Ett dilemma”

Enligt henne beror problemen inom primärvården delvis på projekt Balans, då arbetsuppgifter fördes från sjukhusen till primärvården utan extra resurser.

– Då gick det snett. Sedan valde allt fler att jobba som stafettläkare istället, och nu vill inte ens stafettläkarna komma hit, säger Jeanette Ring.

Landstingsrådet Peter Olofsson (S) säger till SVT att läget är knepigt, men att frågan inte är ny.

– Det vi gjort politiskt är att vi har en handlingsplan mellan alla partier över blockgränser, säger han.

Peter Olofsson tycker inte att politikerna kan eller får gå in och styra verksamheter på enskilda hälsocentraler.

– Det är ett dilemma att vi måste förhålla oss till vårdvalssystem, men att vi inte kan gå in och detaljstyra, säger Peter Olofsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.