Foto: BILDBYRÅN

Krisen i UIK: Styrelsen dröjer med besked

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om Umeå IK:s framtid väntades i måndags. Nu har hela arbetsveckan gått, men inget besked har kommit.

Under 2000-talet har Umeå IK vunnit damallsvenskan sju gånger, men nu är det åtta år sen det senaste guldet och laget har de senaste åren haft stora problem.

Nästan två miljoner fattas

Efter att ha brottats med skador, dåliga publiksiffror och svikande sponsorer har laget hamnat i riktiga besvär med sin ekonomi. En annan sak som bidragit till den dåliga ekonomin är att ligan inte tecknade något nytt tv-avtal med Elitfotboll Dam (EFD).

Styrelsens ordförande Anderz Andersson har tidigare sagt till SVT Nyheter Västerbotten att det i år fattas 1,8 miljoner kronor.

Inget svar

I måndags väntades beslut om vad som blir laget framtid. SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med ordförande Anderz Andersson under veckan och han har berättat att arbetet dragit ut på tiden.

Under torsdagen fick vi veta att ett pressmeddelande skulle skickas ut under dagen och att en intervju skulle vara möjlig från klockan tre. När klockan passerat tre hade inget pressmeddelande kommit och Anderz Andersson förklarar i ett kort telefonsamtal att han inte hunnit få tag i alla berörda parter än.

Han hänvisar oss att ringa på fredagen, men då svarar han inte på telefon under hela dagen.

Förhoppningen att läget ska vända

Läget är alltså fortfarande oklart, men Umeå IK har haft som mål att ha en långsiktigt hållbar organisation redan nästa år.

– Man har levt i föreställningsvärlden att det snart ska vända. Vi inser att när det börjar vända ekonomiskt måste man ta det på allvar direkt. Vi försökte göra det i fjol men vi tog inte i tillräckligt, det måste vi göra nu. Det kommer att bli konsekvenser på en rad områden, sa Anderz Andersson för två veckor sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.