Kulturväven – en tickande bomb

Uppdaterad
Publicerad

Umeås nya kulturhus – Kulturväven – är en tickande bomb i Umeå kommuns ekonomi. Om kulturnämnden ska klara kostnaderna för verksamheten inom ramen för sin budget, måste en tredjedel av den nuvarande kulturverksamheten skäras bort. Dessutom har hyreskostnaderna ökat med nära 15 miljoner kronor jämfört med när beslutet om satsningen togs.

Det skulle bli ett helt nytt inslag i Umeås kulturliv. Ett hus där olika kulturella uttryck kunde mötas och utvecklas. Dessutom skulle det vara öppet betydligt mer än dagens stadsbibliotek och därmed nå en större del av umeborna. Men ett sådant koncept kostar. Närmare bestämt 30 miljoner i ökade kostnader för personal och annat som krävs för att hålla verksamheten igång under 2014, enligt kulturförvaltningens beräkningar.

– Väven ska kännetecknas av samverkan mellan olika kulturella verksamheter. Det kommer att krävas ett 30-tal nya medarbetare, dessutom är det större ytor som behöver städas och bevakas, konstaterar kulturchefen Lars Sahlin.

Kulturväven

Inga extrapengar

Men i det budgetförslag som ska behandlas av kommunfullmäktige på måndag finns inte en extra krona till verksamheten i det nya huset. Ska kulturnämnden hitta resurserna inom de ramar man har idag måste nära en tredjedel av den nuvarande verksamheten kapas bort.  Kulturnämndens budget för nästa år omfattar 96 miljoner kronor. Detta är en ekvation som inte går ihop enligt Lars Sahlin. En, möjligen två, miljoner går att uppnå i effektiviseringar utan allvarliga konsekvenser för den övriga kulturverksamheten, menar han.

– Det finns en tidsgräns också. Snart har vi passerat en gräns där det inte hjälper med pengar. Vi behöver veta nu vilka förutsättningar vi har för nästa år. Beskeden för 2015 och framåt måste vi senast ha i budgeten som ska tas i juni nästa år, konstaterar Sahlin.

Skulle inte påverka övrig verksamhet

Att det nu uppstått en konflikt mellan den nuvarande kulturverksamheten och Kulturväven står i skarp kontrast mot den diskussion som fördes inför beslutet om det nya huset. Då betonades det att kostnaderna för Kulturväven inte skulle påverka den övriga kulturverksamheten.

Klart är också att kostnderna för hyran av huset har ökat succesivt. När beslutet togs i kommunfullmäktige i början av 2011 beräknades kostnaden för kommunens del av lokalerna till 54 miljoner kronor. Nu säger den senaste kalkylen som kulturförvaltningen har tillgång till att kostnaden blir 68,6 miljoner. Kostnaderna för lokalerna finns med i budgetförslaget från socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Samtidigt som kostnaderna för nya lokaler och verksamhet tillkommer är det också några kostnader som försvinner. Bland annat gäller det kostnaden för stadsbibliotekets nuvarande lokaler. Det innebär att nettokostnadsökningen i nuläget är beräknad till 90 miljoner kronor. Det är nästan lika mycket som hela den nuvarande budgeten för kulturnämnden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturväven

Mer i ämnet