Foto: SVT

Kvinnojourens brev försvann – missade bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters riksomfattande granskning av poststrul kan SVT Nyheter Västerbotten berätta att Guldstadens kvinnojour i Skellefteå gick miste om ungefär 400.000 kronor när deras ansökan om statsbidrag kom bort.

Kvinnojourens kassör i Skellefteå Siv Jalonen, är besviken.

– Det känns rent ut sagt förjäkligt. Fyrahundratusen kronor är en stor del av vår verksamhet, konstaterar hon.

Poststrulet

Föreningen gjorde en ansökan enligt konstens alla regler, frankerade enligt henne ordentligt och postade brevet till Socialstyrelsen som skulle fördela regeringspengar till landets tjej- och kvinnojourer.

– När vi sedan såg listan på vilka som fått och vi inte fanns med började vi ju kontrollera vad som kunde ha hänt och då förstod vi ju att brevet aldrig kommit fram, berättar Siv Jalonen.

För sent

Socialstyrelsen informerade om att föreningen kunde överklaga men att det inte skulle vara någon idé eftersom alla pengar redan var fördelade, så det var helt enkelt för sent att göra något. Och eftersom kvinnojouren inte hade något kvitto så kunde den ju inte heller bevisa att brevet skickats.

– Jag tycker att Postnord måste skärpa sig för det händer ju inte bara oss utan många andra. Det kommer påminnelser men man har aldrig fått någon faktura till exempel, menar Siv Jalonen.

Tommy Andersson, som är produktionsområdeschef vid Postnord, berättar att det är ovanligt att brev helt kommer bort.

– Det är ju förstås oerhört tråkigt när det händer men vi kan tyvärr inte göra något för att spåra ett brev om det inte är rekommenderat.

Inte okej

Siv Jalonen tycker ändå inte att det är okej.

– Jag tycker inte att man ska behöva skicka alla brev med rek i dagens samhälle, det ska fungera ändå. Har jag lagt det i den gula postlådan så ska det komma fram.

Nu kommer föreningen ändå att framöver skicka rekommenderat för att ha kvitto och någon slags garanti på att posten når mottagaren.

Men varför skickade ni inte ansökan digitalt?

Siv Jalonen visar en kopia på ansökan och läser innantill där det står att blanketten ska skrivas ut, undertecknas av behörig person och skickas med bilagor.

– Vi gjorde helt enkelt som de ville ha det, betonar hon.

Enligt Stina Törnell Sandberg, som är enhetschef vid Socialstyrelsens enhet för statsbidrag, har det att göra med en förordning som säger att Socialstyrelsen måste få in papper i original.

– Det man kan göra är att både skicka e-post och vanlig post för att vara mer på den säkra sidan, informerar Stina Törnell Sandberg som också berättar att Socialstyrelsen nu faktiskt arbetar för att kunna etablera e-tjänster från och med mitten på nästa år.

För Guldstadens kvinnojour blev den en dyr lärpenning.

– Vi hade kunnat hjälpa ännu fler kvinnor här med de där pengarna, konstaterar Siv Jalonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet