Foto: Skärmdump

Kyrkans julkalender ska göra dig snällare

Uppdaterad
Publicerad

Le mot någon, ät vegetariskt och fråga någon hur den mår. Det står bakom tre av luckorna i Svenska Kyrkans alternativa julkalender.

Svenska Kyrkan i Umeå har tagit fram ett alternativ till den traditionella julkalendern. Bakom varje lucka uppmanas öppnaren göra en god gärning.

Bakom lucka ett står det ”Öppna en dörr eller hjälp någon bära något”. Bakom lucka två står ”Laga mat till någon” och lucka tre uppmanar till att ”Sortera ut något som du kan ge vidare”.

– Jag hoppas att det ska inspirera till en trevligare december. 2016 har varit ett ganska tungt år, med mycket mörka rubriker och oro. Jag tror att det finns ett sug att avsluta lite mer medmänskligt, säger prästen Karin Nymberg.

Gör succé i sociala medier

Nymberg gjorde kalendern till sin församling och tryckte upp 100 exemplar. Men efter att den lades ut på Svenska Kyrkans Facebook har den blivit viral. Alla vill ha kalendern. I skrivande stund har den gillats över 5.000 gånger och delats över 10.000 gånger.

– Det är helt galet. Man gör en kalender för ens egen lilla gudstjänst och så blir det så här, säger prästen Katrin Nymberg.

Kyrkan skriver på sin hemsida att: ”Det här kan bli den varmaste december i mannaminne!”

Tror du december blir varmare nu?

– Jag hoppas det. Men man måste komma ihåg att alla kan inte göra allt som står i kalender, alla kan inte bli blodgivare. Det handlar om att försöka hitta goda gärningar i vardagen, som passar just dig.

Fick prematurbarn

Har du någon favoritlucka?

– Min favorit är ”säg tack till någon som jobbar för samhällets bästa”. Vi fick ett barn som föddes för tidigt och vår barnmorska gick över alla gränser för vår skull. Senare återvände vi till henne med en julklapp och sa tack och då blev hon så rörd att hon grät. Folk brukade inte tacka, berättar Nymberg.

Kalender går att ladda ner på kyrkans Facebooksida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.