Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkberget i Storuman rustas för att bli ett populärt besöksmål för bergsklättrare från hela världen. Häng med bergsklättrarna upp på Kyrkberget i videon. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Kyrkberget i Storuman ska locka klättrare från hela världen – satsning på repklättring

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Kyrkberget i Storuman bli ett populärt besöksmål för bergsklättrare från hela världen. Det är målet när berget nu exploateras för repklättring. Häng med upp på klippväggen!

Under drygt en vecka har ett tiotal rutinerade bergsklättrare från Storuman, Umeå och Sundsvall jobbat med att utveckla repklättring i naturreservatet på Kyrkberget, 2,5 mil norr om Storuman. 

– Det kommer att bli fantastiska leder som inte går att hitta på så många ställen i landet, säger Dan Knutsson. 

Totalt har länsstyrelsen beviljat drygt 200 000 kronor för att utveckla Kyrkbergets klättervägg. Det är Storumans kommun som sökt pengar, ett så kallat LONA-bidrag.  

– Det har tagit oss tre år att få ihop budget och personal som kan möjliggöra berget för repklättring, säger Henrik Enfält, från Storumans idrottklubb.

Hör bergsklättrarna om det omfattande arbetet med att säkra upp Kyrkberget som man tror kommer locka klättrare från hela världen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.