En förklaring är bra pendlingsmöjligheter till Skellefteå och Umeå. Foto: Svt

Låg arbetslöshet kan vara nackdel

Publicerad

I Västerbotten finns en av de lägsta arbetslöshetssiffrorna i hela landet. Men det har även sina nackdelar – i år är det ovanligt få som har sökt de sommarjobb som Skellefteå kommun annonserat ut.

– Vi misstänker att vikande arbetslöshet kan vara en orsak till att färre ungdomar söker de kommunala sommarjobben, säger Anna Cohen Wikström, enhetschef på Skellefteå kommuns personalsupportavdelning, i ett pressmeddelande.

Hon säger dock att den situation som uppstått med att det är märkbart färre sökande till kommunens sommarjobb i år kan bero på andra orsaker och att de ska analysera detta för framtida behov.

Har marknadsfört hårt

Men än har ansökningstiden inte gått ut och för socialkontoret har det gått ovanligt bra att rekrytera sommarjobbare i år. Redan nu har de fyllt 600 av de 700 utannonserade tjänsterna.

– Socialkontoret har stort behov av sommarvikarier och därför har vi i år satsat extra mycket på att marknadsföra och beskriva de jobben, säger Anna Cohen Wikström i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.