Teatergruppen Tro, hopp och mod och Leif Stenberg (t.h.) i dokumentären I väntan på ett liv. Foto: Håkan Pieniowski/SVT

Teatergrupp läggs ner efter nazistiska påhopp

Uppdaterad
Publicerad

Teatergruppen Tro, hopp och mod lägger ner sin verksamhet efter tio års tid. Medlemmar har blivit utsatta för våld av nazister och gruppen har haft svårigheter att få hjälp från kommunen.

Teatergruppen Tro, hopp och mod med sitt säte i Umeå, väljer nu, efter tio år, att lägga ner sin verksamhet. Det efter bland annat problem att få verksamheten att gå runt, men även efter att två av gruppens medlemmar utsatts för påhopp och våld från nazister. Det berättar Leif Stenberg, gruppens ledare, regissör och manusförfattare.

– Två av våra skådespelare fick stryk av nazister, och bara två dagar efter vår sista föreställning så möter vår medlem den nazist som misshandlat honom som nu går fri i staden, säger Leif Stenberg som inte känner att man blivit tagna på allvar:

– Han blev nedslagen och sparkad med militärkängor, fick sina glasögon krossade. Det anmäldes till polisen, men de lade ner anmälan. Nazisterna tågar fram i staden, först judarna och sedan vi nu. Det är ytterst farligt med deras framfart, men vi känner oss illa behandlade och dåligt bemötande av samhället, både av polis och politiker, säger han.

LÄS MER: Efter hot från nazister – judiska föreningen lägger ner

Polisen: ”Olyckligt att de känner sig angripna”

Polisen i Umeå säger att Umeå och Västerbotten generellt sett är förskonade från nazistisk aktivitet.

– Det är olyckligt att den här gruppen känner sig angripna och utsatta och jag vill inte förminska deras upplevelse. Men andra städer har betydligt mer nazistiskt aktivitet, säger Jari Kiemunki, polisens jourhavande förundersökningsledare.

Det är också den ekonomiska biten som gjort att gruppen inte känner att man har stöd från kommunen. Stenberg berättar hur flera ansökningar om ekonomiskt stöd skickats in till kommunen, men som i flera fall fått avslag.

– Det känns som att kommunen har en stålvägg som vi inte ens fått en repa på. Vi har många som vill ut i arbetslivet och ingå i ett kollektiv, i samhället. Jag tror att vi alla känner oss utestängda, säger Leif Stenberg.

Skådespelarna i ensemblen har samtliga någon bakgrund kring missbruk, kriminalitet eller psykiska problem, vilket gjort teatern till vad man själva känt varit ett friskhetsprojekt. Gruppen har inte haft ett enda fall av återfall kring missbruk.

Kommunen: ”Hade erbjudit bidrag från tre nämnder”

För Umeå kommuns kulturnämnd kom nedläggningsbeskedet som en chock. 

– Jag blev lika överraskad som alla andra. Jag förstår inte vad som gör att de vill lägga ner, men det kan inte jag svara på. Jag förstår inget eftersom vi erbjudit dem att komma med ansökan, som alla andra föreningar, säger Tomas Wennström (S) och fortsätter:

– Vi hade erbjudit bidrag från tre olika nämnder, men de skulle själva komma in med ansökan. Den har vi inte fått, och inte sett. Vad ska vi då göra om de inte ens lämnat in ansökan? Då kan vi inte ge något bidrag. Från kulturnämnden har vi stöttat alla deras arrangemang. Om de själva väljer att lägga ner så kan jag inte göra någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.