Foto: SVT

Läkare jobbade 1.000 timmar övertid – nu får landstinget böta

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal läkare i Västerbotten överskred i fjol antalet tillåtna övertidstimmar. En av läkarna jobbade över så mycket som 1.000 timmar. Nu får landstinget böta för överträdelsen enligt Norran.

Enligt arbetstidslagstiftningen tillåts läkare 200 timmar över tid om året. För läkare vid Västerbottens landsting gäller 350 timmars övertid, när omständigheterna är svårlösta, till följd av lokala avtal. Ändå har ett 30-tal läkare överskridit den gränsen, varav en av dem låg på omkring 1 000 övertidstimmar.

– Det här är ju extrema siffror. Även den som så att säga ”bara” har 300 timmars övertid har arbetat mycket. Det här handlar ju om personalens välmående, så mycket extraarbete kan leda till hälsoproblem som hjärtinfarkter, säger Jonas Holm, andra vice ordförande i Västerbottens läns läkarförening till Norran.

Landstinget har på grund av detta nu kompenserat Västerbottens läns läkarförening, VLF, genom att betala 450 000 kronor i ersättning.

”Alternativet, att inte ge vård, är sämre”

Landstingsdirektör Anders Sylvan säger till Norran att han håller med om att situationen är långt från optimal men att de extrema fallen är små.

– Därmed inte sagt att det är önskvärt. Vi försöker göra allt vi kan för att rekrytera och föryngra. Men det handlar ofta om små smala specialiteter, områden med ett fåtal kvalificerade läkare.

– Visst kan man reagera på enskilda individer. Det är beklagligt, så klart. Men alternativet, att inte ge vård, är sämre, säger Sylvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.