Foto: TT

Läkare sålde gammal medicin

Uppdaterad
Publicerad

En patient i Umeå som ska ha erbjudits att köpa gammal antibiotika av läkaren tipsade IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om läkarens affärer. IVO gjorde därefter en oanmäld inspektion på läkarmottagningen där det framgick att läkaren, utan tillstånd, sålde och gav bort läkemedel till patienter.

Läkaren ska vid inspektionen ha sagt att hon brukar ta emot obrutna läkemedelsförpackningar från patienter. Läkemedel som hon sedan gett bort till andra patienter, trots att hon är medveten om att det är olagligt.

I vissa fall ska hon ha lämnat in dessa till apotek. Läkaren ska ha sagt att hon ger bort, men inte säljer läkemedel med utgånget datum. Vid inspektionen noterade dock IVO att styckepriset för tabletterna stod skrivna på dessa förpackningar.

Var för snål för att köpa in ny medicin

Enligt inspektionsprotokollet ska läkaren ha sagt att ”Det finns patienter som inte har råd att betala för läkemedel. Därför har jag givit bort gamla tabletter till utländska studenter som inte haft råd eller inte innehaft svenskt personnummer”.

Läkaren ska ha haft en ”akutväska” med utgångna läkemedel. Enligt hennes egen utsago ska det ha berott på att hon varit för snål för att köpa nya och att utgångna läkemedel ändå har effekt. Hon ska även ha haft en gammal benzo, som är ett narkotikaklassat läkemedel, i väskan, vilket hon enligt egen utsago inte tyckte om att tala högt om.

Får böta 60.000 kronor

Vid inspektionen ska hon ha sagt att hon inte har något tillstånd från Läkemedelsverket att sälja läkemedel, men att hon inte heller ska ha vetat om att det krävdes något tillstånd.

Den olagliga handeln ska ha pågått mellan januari och juni i fjol och efter IVO:s inspektion anmälde de misstanke om brott mot lagen om handel med läkemedel till Åklagarkammaren. De i sin tur vidaresände handlingarna till polisen för upprättande av anmälan. Nu får läkaren böta 60.000 kronor för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.