Foto: SVT

Landstinget: ”Oacceptabel kommentar”

Uppdaterad
Publicerad

Deras barn hade dött och på avdelningen frågade personalen om det sov. Nu menar Västerbottens läns landsting att de brustit i rutinerna för föräldrarna.

Eva Innala är verksamhetschef på kvinnokliniken och hon vill inte kommentera enskilda fall, men hon säger att det finns tydliga riktlinjer kring hur arbetet ska gå till när en tragisk händelse sker, som när ett barn dör. Hon säger att det är en oacceptabel kommentar som Sandra Lundin och Erik Lind fick utstå, när personalen som gick på sitt skift trodde att deras barn sov, när det i själva verket var dött.

– Det är djupt beklagligt att de fått en sådan fråga. Att ställa frågor om barnet sover får inte förekomma, säger hon.

Läs också: Delade avdelning med nyförlösta – ”Det var känslomässig tortyr”

Enligt Eva Innala ska personalen vid varje skiftbyte få en rapport på ett strukturerat sätt. Följer man inte rutiner ska det tas upp som en avvikelse och då utreds händelsen och rutinerna ses över om så behövs. När avvikelseutredningen leder till en händelseanalys informeras chefsläkaren.

Samma i Skellefteå och Lycksele

Både i Skellefteå och Lycksele är kvinnokliniken och BB i gemensamma lokaler, men enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg gör Landstinget vad de kan för att föräldrar som förlorat sitt barn ska få hamna mer avskilt från resten av verksamheten.

– Jag förstår att det är besvärande att hamna i den situationen. Först en katastrof när man förlorar sitt barn och sen bli placerad på ett sätt så att man inte kan undvika dom här frågorna, säger Ann-Christin Sundberg.

Landstingets mål är att dela på avdelningarna i Umeå senast nästa höst, men ledningen menar att den svåra rekryteringssituationen också spelar in.

– Ambitionen har varit att det här ska vara åtskilt, men nu har situationen förändrats drastiskt. Vi får avvakta och se hur lyckosamma vi är med rekryteringen, säger Ann-Christin Sundberg.

Tar reda på hur personalen mår

Vad gäller barnmorskornas kritik säger både Ann-Christin Sundberg och Eva Innala att man just nu skickat ut en enkät till hela personalen för att få veta hur de mår. Resultatet ska sedan följas upp och åtgärdas.

Läs även: Barnmorskorna: ”En väldig påfrestning”

Eva Innala säger också att blivande mammor inte ska vara oroliga för att vårdas där.

– Vi har väldigt kompetent, ansvarsfull och duktig personal. De är ytterst välutbildade, säger Eva Innala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.