Foto: SVT

Landstinget tvingas betala miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västerbotten ska betala 900 000 kronor i skadestånd till de fackliga organisationerna. Orsaken är att en ny organisation för hälso- och sjukvården i länet med en helt ny chefstjänst har införts utan att det har föregåtts av samråd med fackföreningarna.

En stor omorganisation hr nyligen genomförts inom landstinget. Hälso- och sjukvården som tidigare var uppdelad i tre geografiska områden har slagits ihop till en organisation. Samtidigt har en ny tjänst som hälso- och sjukvårdsdirektör och två biträdande inrättats.

De 15 fackförbunden inom landstinget menade att förändringarna genomförts utan att det skett något samråd med facken och krävde därför 150 000 kronor vardera i skadestånd. När förhandlingarna nu har slutförts har skadeståndet minskats till 60 000 kronor per facklig organisation. Men det innebär fortfarande ett totalt skadeståndsbelopp på 900 000 kronor för det avtalsbrott som landstinget gjort i detta fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.