Foto: SVT.

Länen snart historia

Uppdaterad
Publicerad

Med den kommande storregionen kommer våra län snart att vara historia.

– Västerbotten blir bara namnet på en ost framöver, säger länsrådet Lars Lustig på länsstyrelsen i Umeå.

I och med utredarnas förslag som presenterades igår ska storregionen Norrland bildas, där de fyra nordligaste länen ingår. Syftet är att nå samordningsvinster inom sjukvården och den statliga förvaltningen. Länen kommer i framtiden inte att fylla någon funktion, men regional närvaro kommer troligtvis att behövas ändå i varje län.

– När landstingen samordnas följer länsindelningen med. Jag utgår från att andra statliga myndigheter som polis, arbetsförmedling och skatteverk kommer att anpassas till det, men kommer att kräva närvaro på fler ställen än ett i storregionen, säger Lars Lustig.

Regionfrågan

Stora avstånd

Länsstyrelsen i Västerbotten avgör idag 15 000 ärenden och de arbetsuppgifterna finns kvar i någon form även i framtiden. Avstånden i storregionen kommer också att bli stora, så någon slags lokal närvaro i de nuvarande länen kommer troligen att behövas enligt Lustig.

– Det blir nog kvar länsstyrelsekontor och alla statliga uppdrag kan inte flyttas till en framtida region, men vi följer utvecklingen inom det här området.

Sex NYA STORREGIONER:

  • Norrbotten + Västerbotten + Jämtland + Västernorrland = 880.000 invånare och 44 kommuner
  • Gävleborg + Uppsala + Dalarna + Västmanland + Örebro + Södermanland = 1.700.000 invånare och 64 kommuner
  • Stockholm + Gotland = 2.200.000 invånare och 27 kommuner
  • Västra Götaland + Värmland + Halland = 2.239.000 invånare och 71 kommuner
  • Östergötland + Jönköping + Kronoberg + Kalmar = 1.200.000 invånare
  • Skåne + Blekinge = 1.400.000 invånare och 38 kommuner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionfrågan

Mer i ämnet