Här har flest mammor fimpat rökning

Publicerad

Andelen spädbarn som lever i familjer där de utsätts för passiv rökning har kraftigt minskat i hela landet. Det län som har allra lägst andel rökande mammor är Västerbotten.

Det är Socialstyrelsens statistik som visar att åtta månader gamla spädbarn som lever i familjer där någon röker har minskat från 19 procent till 11 procent på 15 år. Men det finns stora regionala skillnader. I Västerbotten röker 1,9 procent av mammor till barn på åtta månader. Detta gör dem till det län med lägst andel rökande mammor. Bland mammor är rökning under spädbarnstiden vanligast i Blekinge, där 7,4 procent av mammorna röker.

5,4 procent av papporna röker

Västerbotten står även för lägst andel rökande pappor till spädbarn på åtta månader. Där röker 5,4 procent av papporna, att jämföra med Södermanland som med sina 13,8 procent har flest andel rökande pappor.

Större risk för sjukdomar

I Socialstyrelsens rapport kan man läsa att barn som utsätts för tobaksrök i hemmet oftare drabbas av luftvägsinfektioner och öroninflammation än barn som lever i ett rökfritt hem. De löper även större risk att utveckla småbarnsastma, pollenallergi och allergi mot olika födoämnen samt pälsdjur.

Andel rökande mödrar i olika län

Siffrorna anges i procent och avser barn som är åtta månader gamla. Det är beräknat på barn födda 2014.

Blekinge: 7,4

Södermanland: 7,1

Skåne: 6,4

Gotland: 5,9

Jönköping: 6,5

Västernorrland: 5,4

Halland: 5,9

Örebro: 5,8

Östergötland: 4,9

Dalarna: 6,0

Gävleborg: 6,6

Västra Götaland: 5,2

Kalmar: 5,2

Västmanland: 5,5

Kronoberg: 5,3

Norrbotten: 4,3

Uppsala: 3,5

Jämtland: 3,1

Stockholm: 3,2

Västerbotten: 1,9

Värmland: Uppgifter saknas

Riket: 5,0 (skattat riksvärde då uppgifter saknas för Värmland)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.