Foto: SVT

Länsborna är trogna sin lokala mjölk

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 mjölkbönder har försvunnit från länet under de senaste tio åren. Nu vill Lantbrukarnas Riksförbund i Västerbotten att kommun- och landstingspolitiker satsar på att köpa in lokal mjölk för att rädda mjölkproduktionen.

Åttio procent av mjölken och filen som säljs i butikerna är lokalproducerad och det är över snittet om man jämför med resten av landet. I Västerbotten köper man följaktligen mindre av detaljhandlarnas egna mejeriprodukter – bara tio procent av all mjölk och fil kommer från exempelvis Coop och Ica. I Stockholm är motsvarande siffra tjugo procent.

– Jag köper bara lokalt. Man ska gynna ortens, säger Hanna Ericson i Vännäs.

– Det är absurt att frakta tysk mjölk hit till Sverige och sälja till dumpade priser. Det slår ut de svenska bönderna, säger Mikael Brändström, Vännäs.

”Dubbelmoralen väldigt jobbig”

När SVT Västerbotten besöker i en butik i Vännäs, så tycker alla intervjuade att det är viktigt med lokalproducerat. Bara en kund smyger åt sig detaljhandelns egna mejeriprodukter, men han vill inte bli intervjuad.

Men att många konsumenter köper lokal mjölk räcker inte för att bära bönderna. Arne Lindström som är ordförande för LRF Västerbotten menar att kommuner och landsting måste börja prioritera lokala produkter i sina upphandlingar. 

– Politikerna måste visa att man vill ha ett svenskt jordbruk, med ett högt djurskydd och höga miljökrav som kostar pengar. Det borde man visa genom att köpa in svensk och lokal mjölk. Men det gör man inte. Och den dubbelmoralen är väldigt jobbig för producenterna, säger Arne Lindström.

Vill ha slaktstöd

Som SVT berättat tidigare så försvinner en mjölkbonde om dagen i Sverige. Och extra tufft är det för bönderna i landets norra delar. Arne Lindström efterlyser därför mer riktat ekonomiskt stöd till bönderna i norra Sverige.

– Vi måste stimulera mer egen produktion. Det behövs kompensationsstöd för att odla mer spannmål häruppe, så att vi kan sänka böndernas foderkostnader. Ett särskilt slaktstöd skulle också vara bra.

Mjölkböndernas situation har också uppmärksammats av regeringen. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har tillsatt tre arbetsgrupper som jobbar med en handlingsplan och nu på fredag träffar ministern grupperna.

Mer om detta i Uppdrag Granskning klockan 20:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.