Foto: SVT

Lärare bjöd på historisk musikresa

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året bjöd Umeå musikskola in alla kommunens elever i årskurs 3-6 till föreställningen Musikäventyret. Lärarna vid Umeå musikskola spelade och sjöng. Det är även de som har skrivit föreställningen, som ändrat sig något för varje år.

En nyfiken flicka och hennes mormor googlar sig fram genom musikhistorien, från 1100-talets Hildegard von Bingen och ända fram till dagens TV-spelsmusik. På vägen fick de träffa bland annat Bellman, ABBA och trollet i Bergakungens sal. Förutom att ge barnen en musikalisk upplevelse är tanken med föreställningen att inspirera.

– Vi vill visa på en massa olika instrument och stilar och genrer som finns, och vi vill också berätta musikhistorien, säger Åsa Linghult, enhetschef på Umeå musikskola.

Öka intresset

Hon hoppas att fler ska upptäcka hur musiken hänger ihop och öka intresset för fler instrument.

– En del är inte så kända, till exempel orkesterinstrumenten. Det finns mycket musik som barnen lyssnar på som spelas med hjälp av de här instrumenten. Nu får de se varifrån musiken kommer. TV-spelsmusiken, det är ju egentligen klassisk musik. Men den kanske man inte tänker på att den är just klassisk musik som spelades av en symfoniorkester. Men nu blir ju det väldigt uppenbart i den här föreställningen, säger Åsa Linghult.

”Allting var lika bra”

Eleverna var mycket nöjda med föreställningen.

– Jag tyckte det var bäst när de började komma med TV-spelen och moderna sånger, säger Peio Ordoñez.

Andra hade lite svårare att peka ut ett specifikt favoritnummer.

– Allihopa var bra på olika sätt. Det blev svårt. Jag tyckte att allting var lika bra och allting var lika spännande, säger Alice Olofsson.

– De var jättebra och jag tyckte att det var jättekul att kolla på. Alla var jättebra, säger Munira Mohamud. Hon spelar redan flöjt men blev sugen på att även prova på trummor efter att ha sett föreställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.