Ulrika Hurdén, rektor på Grubbeskolan i Umeå. Foto: SVT

Lärarkrisen slår hårt mot skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbrist har länge varit ett problem i länet. Nu slår den också mot Umeå kommun. I Umeå saknas det nu både vikarier och behöriga lärare.

Grubbeskolan har som många skolor i Umeå svårt att få tag i vikarier när deras lärare är borta.

– Det händer att vi inte får in vikarier. Jag tror att det är lärarbristen som gör det. När man får välja mellan ett fast jobb eller ett längre vikariat är det självklart att man slutar korttidsvikariera, säger rektor Ulrika Hurdén.

Vikariebristen leder till fler håltimmar för Umeås elever när ingen kan hoppa in. Men det är inte bara när det gäller vikarier som lärarbristen börjat synas.

”Det här är ett stort problem”

Flera skolor i Umeå saknar också behöriga lärare. På platsbanken söker just nu kommunen 43 olika lärartjänster till sina förskolor och skolor. Något som inte tillhört vanligheterna när det gäller lärartjänster för grundskolan. Facket tycker att det är bra att kommunen gör mer för att hitta personal.

– Nu börjar man förstå att det här är ett stort problem. Men samtidigt så släpar ju rekryteringen efter. De senaste två åren har det inte utbildats några högstadielärare på Umeå Universitet, säger Hans-Erik Carlborg ordförande Lärarnas Riksförbund.

Behövs 100 lärare

Rekryteringen av högstadielärare på Umeå Universitet har varit noll de senaste två åren, bortsett från lärare i estetiska ämnen. Det är kopplat till regeringens förslag på ett förändrat ämneslärarprogram. Förslaget är ute på remiss och det gör att universitetet inte känner att de kan satsa på lärare i årskurs sju till nio. Det bidrar också till lärarbristen.

Umeå kommun räknar med att det kommer att behövas 100 grundskollärare de närmaste fyra åren. I år går bara 46 grundskollärare ut från universitetet och många av dem kommer inte att stanna i Umeå.

Färre söker tjänsterna

Kommunen har tagit fram en fyraårig kompetensförsäkringsplan för att se vilka behov som finns. Där bekräftas oron.

– Det har börjat bli färre sökande på våra lärartjänster nu. Vi måste vara mer aktiva än vi varit för att fylla upp de platser som blir tomma när folk slutar, säger Göran Olofsson som är skolstrateg på Umeå kommun.

– Vi har redan ett nära samarbete med universitetet. Många studenter har sina praktiker i stan sen tidigare. Sen ska vi jobba fram en aktivitetsplan under hösten för att veta lite mer exakt hur vi ska jobba med det här i framtiden.

Husvikarie – en lösning

Mycket pekar ändå på en svår utveckling framöver. Men på Grubbeskolan har man hittat en lösning.

Läs mer: Så lyckas de lindra sina vikarieproblem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.