Foto: SVT

Misstänkt grov mordbrand – en person räddades från balkong

Uppdaterad
Publicerad

Det brann med öppna lågor i en lägenhet på Liljansberget i Umeå på måndagseftermiddagen. En person räddades från sin balkong på tredje våningen och fick föras med ambulans till Norrlands universitetssjukhus. Nu har en person gripits misstänkt för grov mordbrand.

Larmet om branden kom in till SOS alarm klockan 14.17 på måndagseftermiddagen. Enligt polisen var det en brand med öppna lågor i en lägenhet på Strombergs väg på Liljansberget i Umeå. En person greps i anslutning till händelsen, misstänkt för grov mordbrand. Personen är nu på polisstationen där denne kommer att förhöras.

– Jag vill inte gå in på några detaljer om vem personen är då förundersökning pågår. Personen kommer nu att förhöras och vi jobbar vidare med ärendet, säger Peder Jonsson, polisens presstalesperson.

Det brann i en lägenhet på Liljansberget i Umeå. Foto: SVT Design

Vid 14.45-tiden meddelade polisen att elden var släckt, men att det fortfarande var kraftig rök på platsen. Hur många personer som kommit till skada är ännu oklart, men polisen bekräftar att åtminstone en person skadats. Den personen räddades från sin balkong med hjälp av räddningstjänstens stegbil.

– Killen som bor i den lägenhet som brann stod på balkongen då vi kom fram och vi kunde rädda honom med stegbilen. Han har förts till Norrlands universitetssjukhus då han mest troligt fått i sig rök, säger räddningsledaren Joakim Olsson till SVT Nyheter Västerbotten.

Polisen hade flera patruller på plats där de bistår räddningstjänsten i deras arbete med att vädra ut röken.

– Det pågår fortfarande ett intensivt arbete med att vädra ut rök från trapphus och lägenhet, sa Peder Jonsson, polisens presstalesperson under eftermiddagen.

– Vi har kontrollerat de andra lägenheterna i huset så att ingen är kvar där. Det är inte så mycket rök nu, men det ryker fortfarande från den lägenhet där branden uppstod, säger Tor Håkansson vid Umeå räddningstjänst.

Intensivt räddningsarbete pågick. Foto: SVT

Mohammed Salem, SVT:s reporter på plats, rapporterar att lägenhetshuset är utrymt. Räddningstjänsten har stängt av strömmen i huset och använt en stegbil för att öppna en lucka högst upp på huset för att genom den vädra ut röken. På plats har SVT talat med räddningsledaren Joakim Olsson. Enligt honom kommer mest troligt de boende kunna flytta in i sina lägenheter redan i kväll igen.

– Den lägenheten som det brann i är helt utbrunnen, där var det full fyr. Sedan är lägenheten under den som brann vattenskadad då ett vattenelement i den brinnande lägenheten gick sönder. Dessa två lägenheter är obeboeliga. Den här gången var det inte brandkåren som orsakade vattenskador vid släckning, säger Olsson.

Han uppger att efterarbete med sanering av bostäderna har påbörjats.

Andra stora branden på kort tid

Det här är den andra stora branden i Umeå på bara några veckor. Den 2 januari började det slå lågor ur en träfastighet i centrala staden. Branden spred sig sedan till det intilliggande tegelhuset, där Vattenfalls kundtjänst har sina lokaler, och där hela vindsvåningen brann upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.