Genrebild.

Lavin utlöst i Kittelfjäll

Uppdaterad
Publicerad

En lavin utlöstses vid Kittelfjäll i Vilhelmina kommun. Ingen person kom till skada, men inför natten och morgondagen har manskapet på liftanläggningen kontinuerliga kontroller på hur lavinrisken ser ut under det kommande dygnet.

Enligt polisen, som rapporterade om händelsen på sin hemsida klockan 13.23, uppges lavinen ha varit 20 meter bred.

Ingen person är rapporterad saknad, men ,ånga fjällräddare befann sig på platsen och sökte av området, bland annat med skidpatrull och fjällräddningshund.

– Hundpatrull har sökt av området och vi är numera säkra på att det inte finns någon begravd i lavinen. Den formella räddningstjänsten är avslutad 14.47, så nu har vi sökt färdigt, säger Börje Öhman, RLC-befäl vid polisen.

”Hade kunnat vara en off-piståkare som orsakat lavinen”

Trots att man till en början fick uppgifter om att det sannolikt inte skulle finnas någon person i lavinområdet så är det rutin att alltid söka igenom snömassorna innan man kan avfärda att någon person saknas.

– Vi söker alltid igenom snön vid laviner. Det är omöjligt att ha koll, en ensam offpiståkare skulle kunna befinna sig i en sådan här lavin, och hade ju kunnat vara det som orsakat det. Men vi tar alltid gärna alla iakttagelser ändå. I början sades det att det sannolikt inte funnits någon person där, men det räcker inte för oss utan vi söker ändå, säger han.

Ny bedömning för liftarna imorgon

Redan på morgonen hade en varningsflagg höjts i Kittelområdet för eventuell lavinrisk.

– I morse hade vi flyttat ner avstigningen från liften på grund av lavinfaran, så det var bra gjort av oss. Det var en mindre mängd snö i skidområdet, så den största mängden hamnade utanför och hann stanna av innan, men vi drog på stora trumman iallafall och sökte igenom området för säkerhets skull, säger Peter Julin, fjällchef vid Kittelfjällsliftarna.

Lavinen som utlöstes i Kittelfjäll var en tvåa på en skala till fem. Än så länge är inte risken för fler laviner avfärdad, men det är väntat fortsatt blåst och snödrev i området under natten.

– Ja, det är absolut en risk fortfarande. Vi tar beslut imorgon och får se då om det finns någon lavinproblematik. Men nu är klockan 16 och liften är stängd för dagen. Vi får göra en bedömning imorgon hur långt upp vi kör liften, säger han.

Behöver man vara orolig för att ge sig ut till fjälls i området?

– På fjället bör man absolut vara orolig. Jag har ingen prognos för det, men det är ingen lämplig plats för folk som inte är väldigt lavinvana att vara i terrängen just nu. I de här förhållandena tycker jag gemene man kan hålla sig ifrån branta sluttningar. i våra skidbackar kommer vi göra en uppföljning på bedömningen vi har nu fram till imorgon och tar fram ny bedömning utifrån prognosen imorgon bitti, säger Peter Julin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.