Marianne Normark (L) har bytt åsikt i regionfrågan och hör nu till dem som är negativt inställd till en sammanslagning av länen. Foto: SVT

Liberaler säger nej till storregion

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas länsförbundsstyrelse i Västerbotten beslutade igår att inte stödja förslaget på ett stornorrland. ”Den tänkta norrlandsregionen skulle bli för stor”, skriver partiet.

Partiet Liberalerna i Västerbotten har tidigare varit positivt inställda till en sammanslagning av länen i norra Sverige. Nu har många politiker ändrat åsikt och länsförbundsstyrelsen beslutade igår att inte stödja förslaget på ett stornorrland.

Anledningen är att den föreslagna norrlandsregionen skulle bli för stor rent geografiskt och att avståndet mellan befolkning och beslutsfattare skulle bli för stort.

Storregion

Även liberaler inom landstingsgruppen har bytt åsikt, från att ha varit positiva till ett stornorrland, till att vara negativa. Marianne Normark som är gruppledare i Västerbottens läns landsting är en av dem.

– Ja, vi har varit mer positiva som grupp. I landstingsgruppen är det blandat. Det finns båda åsikterna. Men i ett liberalt parti är det inga problem. Vi brukar säga att vi älskar varandra ändå, säger hon till SVT.

Men du personligen då?

– Jag har svängt och hör nu till de som är negativa. Det finns det inget folkligt stöd för den här sammanslagningen och något som bekymrar mig är att det inte finns någon konsekvensanalys gjord. En sammanslagning är som att gifta sig – man får delad ekonomi – och Västernorrland och Jämtland har en usel ekonomi. Det bekymrar mig verkligen.

Men beslutet om en storregion fattas inte lokalt utan på riksnivå. Det spelar egentligen ingen roll vad politikerna tycker lokalt. Men länsförbundsstyrelsen rekommenderar nu partistyrelsen att inte följa indelningskommitténs förslag.

– Vi i Västerbotten ser stora risker med hur demokratin skulle fungera i ett stornorrland. Långa avstånd och dåliga kommunikationer gör att det blir svårt för politiker att lyssna in opinionen i regionens alla delar, säger Liberalernas länsordförande Ulrica Westerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet