Foto: Svt

Litet steg mot gruva i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat att ge sitt bifall till bearbetningskoncession nära Kyrkberget i Storuman, men framhåller att en gruva skulle krocka allvarligt med rennäringen.

Som SVT Västerbotten tidigare rapporterat vill företaget Tertiary Gold Limited starta en gruvanära Kyrkberget i Storuman, för att bryta mineralet flusspat (fluorit).Det är Bergsstaten som fattar själva beslutet om bearbetningskoncessionen,men innan dess får länsstyrelsen yttra sig om hushållningen medmark- och vattenområden.

Länsstyrelsens medgivande gäller inte helagruvverksamheten, utan bara delarna som omfattas avbearbetningskoncessionen. Hur hela verksamheten skulle påverkaavhandlas senare i domstol och enligt miljöbalken i lagen.

Länsstyrelsen framhåller också för Tertiary Gold Limited attunderlaget man fått inte visar att en gruva skullekunna samexistera med rennäringen.

– Vi vill öppetmarkera att vi nu inte har tagit ställning till gruvan som helhetoch också ser svårigheter med samexistens utifrån det underlag somfinns i dagsläget, säger Magnus Langendoen, miljöchef vidlänsstyrelsen Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Exploaterat område

Helakoncessionsområdet omfattas av riksintresset för mineral, men ingår också i Ubmeje tjeälddie samebys vinterland och nyttjas avStorfjällsgruppen under oktober till april. Samebyn har fleraflyttleder som även de omfattas av riksintresse, men kan bara användajust den som ligger inom koncessionsområdet eftersom resten avlederna redan är obrukbara på grund av annan gruvverksamhet,vattenkraft- och vindkraftsexploateringar.

– Ska man ha möjlighetatt få tillstånd i en framtida miljöprövning kommer det att krävasomfattande åtgärder från bolaget för att inte påverka rennäringen iden utsträckning som framgår av nuvarande underlag, sägerlänsstyrelsens Magnus Langendoen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.