Livstids fängelse för Lyckselemord

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dödade en kvinnlig journalist i Lycksele dömdes till livstids fängelse av tingsrätten. En dom som hovrätten nu slår fast.

Det det var natten mot 1 mars som polisen fick larm från grannar om ett lägenhetsbråk i centrala Lycksele. När patrullen kom fram så fann de den 29-åriga kvinnan död på platsen. Den 30-årige mannen var kvar i kvinnans lägenhet och kunde gripas på plats.

Han dömdes till livstids fängelse i tingsrätten, som bedömde att mannen haft uppsåt att döda kvinnan genom att ha utdelat ett dödande stick mot hennes hals och dessutom ytterligare två knivstick i halsen och ett i ryggen.

Journalistmordet i Lycksele

I domen skrev tingsrätten att mannen, trots påverkan av alkohol, borde ha insett att knivsticken skulle leda till en dödlig utgång.

Överklagade domen

Den före detta sambon menade i hovrätten att han skulle frikännas eller att brotten skulle bedömas lindrigare, eftersom han ansåg att han led av en psykisk störning när han begick brotten. Hovrätten bedömer dock honom vara fullt ansvarig för sina handlingar och fastställer tingsrättens dom.

Den 30-årige mannen, som tidigare var sambo med kvinnan, får nu alltså fängelse på livstid. Det är försvårande, enligt rätten, att mordet begåtts mot hans tidigare sambo, som också är hans barns mor.

Ska betala skadestånd

Den 30-årige mannen ska betala skadestånd till de efterlevande och till den granne som angreps med kniv när han ingrep för att skydda kvinnan. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten när det gäller de belopp som ska betalas till de efterlevande – närmare 350 000 kronor.

När det gäller grannen anser även hovrätten att han utsatts för en mycket allvarlig kränkning, men att det belopp som tingsrätten dömde ut var något för högt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Lycksele

Mer i ämnet