Foto: TT

Lodjursjakten stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket stoppar licensjakt på elva lodjur i Västerbottens län i väntan på ett slutgiltigt beslut i ärendet, som ska prövas i början av nästa vecka.

I mitten av februari beslutade Länsstyrelsen Västerbotten att elva lodjur får fällas i länet under årets licensjakt, mellan den 1 mars och 15 april. Men nu stoppar Naturvårdsverket beslutet, åtminstone i väntan på närmare beslut. När det kommer är oklart.

– Länsstyrelsen har idag ingen information om hur länge det kan dröja tills Naturvårdsverket tar nästa beslut i frågan, skriver Michael Schneider som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Västerbotten.

Naturvårdsverket upphäver även länsstyrelsen i Norrbottens beslut att tillåta licensjakt på åtta lodjur i länet eftersom länsstyrelsen inte närmare motiverat varför djuren ska skjutas, och inte heller visat att det finns ett ändamålsenligt syfte med jakten eller att det saknas alternativ, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Jägareförbundet kritiskt

– Tyvärr visar den juridiska cirkusen än en gång att all förvaltning av stora rovdjur sköts genom restriktiva tolkningar i domstolar. Detta är så verklighetsfrånvänt att jag knappt får fram några ord som kan förklara vad jag känner, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

En annan sak som Lövbom reagerar över är att skadorna som rovdjuren orsakar renskötseln inte räcker som skäl för jakt.

– Det här är helt bottenlöst. Vi har ingen rovdjursförvaltning idag. Staten har kapitulerat. Det är helt absurt, säger Torbjörn Lövbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.