Ras för Moderaterna i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

I norr får Moderaterna sina sämsta opinionssiffror på flera år, 13,8 procent.

–Ett underbetyg för Moderaterna i Norrland, säger riksdagsledamoten Edward Riedl (M) till SVT.

Moderaterna har svårt att locka norrländska väljare. När Statistiska centralbyrån presenterade november-siffrorna idag har Moderaterna bara 13,8 procent av väljarstödet i mellersta och norra Norrland.

Det innebär ett tapp från 17,5 procent i maj i år. Siffrorna gäller Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland och för Moderaterna är det de sämsta siffrorna på flera år.

–Det är en allmän nedgång för Moderaterna, men den är något större i Norrland tyvärr. Det är ett underbetyg för Moderaterna i Norrland, säger Västerbottens riksdagsledamot Edward Riedl (M).

Finns många förklaringar

Edward Riedl säger att det säkert finns många förklaringar till raset.

–Vi bör söka svaret hos oss själva. Vi måste våga kliva fram i vissa frågor, där har vi en hemläxa att göra. Vi kan inte bara kritisera regeringen för skattehöjningar, säger Edward Riedl.

Moderaternas tapp är den enda förändring som är statistiskt säkerställd. Övriga partier ligger kvar på ungefär samma nivåer som vid den tidigare undersökningen, i maj i år. Störst väljarstöd har Socialdemokraterna på 44,5 procent.

–Det har varit mycket fokus på migrationsfrågan, men vi måste vara starkast när det gäller jobb och arbetsmarknad. Man måste få behålla en större del av sin lön, där måste vi vara tydliga, säger Edward Riedl (M).

Partisympatierna:

M: 13,8 procent

C: 8,2 procent

L: 2,9 procent

KD: 2,6 procent

MP: 5,0 procent

S: 44,5 procent

V: 9,4 procent

SD: 11,3 procent

Övriga: 2,2 procent

Fakta: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.